Wlej do kawy zamiast mleka. Przypływ energii i lepszą koncentrację masz jak w banku
Ciężko wyobrazić sobie poranek, be pysznej i aromatycznej kawy. Zwykle właśnie z kubkiem gorącego napoju zaczynam dzień. Kawa sama w sobie jest naprawdę zdrowa. To się zmienia, kiedy decydujemy się ją wzbogacić.
Do kawy dodajemy cukier lub mleko. Nie każdy przepada za kawą czarną. Jednak co zrobić, żeby kawa z dodatkiem nadal była zdrowa?
Czy kawa szkodzi?
Przez lata powtarzano mit, że kawa jest szkodliwa. W rzeczywistości jest inaczej i kawa ma naprawdę wiele cudownych właściwości. Zwykle pijemy ją, żeby trochę się obudzić. Są też osoby, które po prostu lubią smak kawy.
Kawa sama w sobie nie wszystkim smakuje. Staje się pysznym napojem, dopiero kiedy dodamy do niej mleka. Niestety kawa z mlekiem ma więcej kalorii i przestaje być taką zdrową opcją.
Mleko krowie możemy jednak zastąpić. Jest coraz więcej alternatyw, które są fantastycznym dodatkiem do kawy. Warto je przetestować, bo często są znacznie zdrowsze. Co w takim razie dodać do kawy?
Zastąp mleko krowie napojem roślinnym
Mleko krowie nie jest kaloryczne i lepiej z niego zrezygnować, kiedy jesteśmy na diecie. Kolejną wadą mleka krowiego jest zawarta w nim laktoza, która często nam nie służy. Na szczęście jest coraz więcej alternatyw, które smakują równie pysznie.
Idealnym dodatkiem do porannej kawy będzie mleko roślinne. Na rynku znajdziemy wiele różnych wariantów napoi roślinny, które do złudzenia przypominają mleko krowie, a są znacznie zdrowsze. Jakie mleko roślinne wybrać?
Idealny zamiennik mleka do porannej kawy
Mleko roślinne, które do złudzenia w smaku przypomina mleko krowie, to mleko ryżowe. Jest niskokaloryczne, nie posiada cholesterolu, ale za to jest wzbogacone niezbędnymi dla nas witaminami.
Mleko ryżowe to bogate źródło żelaza, witamin z grupy B, selenu i manganu. Związki te odpowiadają za wydajniejszą pracę mózgu i całego organizmu. Mleko to to solidny zastrzyk energii i koncentracji. Warto dodać również, że mleko ryżowe nie zawiera cholesterolu.
Na półkach możemy znaleźć wiele wariantów mleka. Ważne, żeby napój roślinny nie był słodzony. Dzięki temu mamy pewność, że nasza poranna kawa doda nam energii, będzie miała niewiele kalorii i równie cudowny smak.
Zobacz także:
- Za grosze odnowiłem stare meble. Efekty mojej pracy zachwyciły całą rodzinę
- Nie odkamieniam czajnika octem i kwaskiem. Wykorzystuję kuchenny odpad
- Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Rozwiewamy wątpliwości