Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Rozwiewamy wątpliwości
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 11.01.2024 08:10

Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Rozwiewamy wątpliwości

kiełkujące ziemniaki
canva/Irina Starikova

Ziemniaki pysznie smakują o każdej porze roku. Możemy przygotować z nich purée, zrobić frytki, czy podsmażyć w piekarniku. Wariantów mamy sporo, a na dodatek są dostępne o każdej porze roku. Jednak musimy uważać na jedną rzecz.

Ogromną zaletą ziemniaków jest to, że możemy długo je przechowywać, jeśli zapewnimy im odpowiedni warunki. Problem pojawia się, kiedy warzywa zaczynają kiełkować. Czy można je nadal jeść?

Dlaczego ziemniaki kiełkują?

Z ziemniaków możemy przygotować naprawdę wiele fantastycznych potraw. Są ważnym elementem w naszej kuchni i ciężko wyobrazić sobie obiad bez pysznych ziemniaczków. Co ważne, mogą naprawdę długo przetrwać w naszej kuchni.

Niestety czasem na ziemniakach pojawiają się kiełki. Zwykle dzieje się tak, kiedy w zły sposób przechowujemy te warzywa. Często powtarza się, że kiełkujących ziemniaków nie można jeść. Ile w tym jest prawdy?

Kiedy ziemniaki zaczynają kiełkować, pojawia się w nich solanina, która jest trująca. Ellen Shumaker z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej tłumaczy, czy takie warzywa nadal nadają się do spożycia.

ziemniaki
Canva / wilaiwanphoto, Getty Images

Czy kiełkujące ziemniaki można jeść?

- Kiełki zawierają toksynę zwaną solaniną, która może powodować ból głowy, wymioty i inne objawy zatrucia pokarmowego. Spożycie dużych ilości solaniny może spowodować dość poważne objawy. Jeśli jednak kiełki są małe, a ziemniak nie jest miękki ani pomarszczony, można je odciąć i warzywo zjeść - wypowiedź Ellen Shumaker z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej cytuje Onet.pl.

Kiełkujące ziemniaki nadal możemy jeść. Inaczej wygląda sytuacja, kiedy ziemniaki robią się zielone. Wtedy musimy warzywa wyrzucić. Zielony kolor warzyw oznacza, że ilość solaniny jest już wysoka i taka dawka może poważnie nam zaszkodzić. Jak prawidłowo przechowywać te warzywa?

Jak przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki należy trzymać w suchym i chłodnym miejscu. Możemy trzymać je w lodówce, ale dobrym miejscem będzie też spiżarnia lub piwnica. Ważne, żeby nie było w nich za dużo wilgoci. Najlepiej jeśli ziemniaki nie są myte.

Nieumyte ziemniaki w naszej piwnicy, czy spiżarni przetrwają praktycznie całą zimę. Ziemniaki przechowywane w odpowiedni sposób naprawdę długo będą świeże i zachowają wartości odżywcze.

kiełkujące ziemniaki
Canva / Irina Starikova, Getty Images

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10