Włóż liście laurowe do opakowania z mąką. Pozbędziesz się nieproszonych gości
Męczą Cię mole spożywcze? To owady, które akurat nie dobiorą się do Twojej garderoby, ale chętnie zajmą się częścią spiżarni. Okazuje się, że w walce z tymi szkodnikami świetnie sprawdzą się liście laurowe.
Wystarczy zastosować jeden, prosty trik, do użycia którego potrzeba tylko tej powszechnej przyprawy, by rozprawić się ze wspomnianymi molami.
Liście laurowe na mole
Wydawać by się mogło, że z molami spożywczymi trudno jest walczyć bez chemikaliów, ale tych lepiej nie używać w sąsiedztwie jedzenia. Całe szczęście jest sposób, który zadziała, a wymaga użycia jednego, ogólnodostępnego składnika, właśnie liści laurowych.
Okazuje się bowiem, że liście laurowe wydzielają charakterystyczny aromat, który jest dla owadów wyjątkowo odstraszający. Drażni je, przez co nie zbliżają się one do okolicy, w której wyczuwają liście.
Liście laurowe w mące
By więc zniwelować problem związany z molami spożywczymi, należy zadbać o to, by spiżarnia nimi pachniała. Jak to zrobić? Najlepiej w tym celu wrzucić liście do pojemnika z mąką, gdyż będą tam miały odpowiednio sucho.
Wystarczy już dosłownie kilka liści, by rozwiązać wspomniany problem. Należy jednak pamiętać o tym, by pojemnik z mąką, w którym je umieścimy, był szczelnie zamknięty.
Ta metoda ma także jeszcze jeden plus. Przecież zarówno liście laurowe, jak i mąka są podstawowymi składnikami sosu do mięsa, więc przynajmniej będą pod ręką, w jednym miejscu, co usprawni gotowanie.
Źródło: smakosze.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek: