Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Wsyp do zlewu i zalej octem. Efekt będzie natychmiastowy
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 13.12.2023 15:09

Wsyp do zlewu i zalej octem. Efekt będzie natychmiastowy

zatkany zlew
Canva / Africa images

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez sprawnego zlewu. Niestety czasem, kiedy jesteśmy w wirze gotowania i mamy pełne ręce roboty, akurat zlew się zatyka. Co robić w takiej sytuacji?

Kiedy zatyka nam się zlew, od razu możemy pomyśleć o wezwaniu hydraulika. Jednak to nie jedyne rozwiązanie. Jest prosty domowy sposób, który uratuje nas w takiej sytuacji. Wystarczą produkty z kuchennej szafki.

Dlaczego zlew się zatyka?

Zatkany odpływ to zawsze zdarza się w najmniej odpowiednim momencie. Najczęściej winne są resztki jedzenia. Czasem do zlewu trafiają fusy po kawie lub nawet liście herbaty. Niestety to prosta droga do problemów z zatkanym odpływem.

Jeśli chcemy uniknąć zatkanego zlewu, musimy pamiętać o tym, co do niego trafia. Najlepszy sposobem, na uniknięcie problemów ze zlewem, jest uważanie na resztki jedzenia, które mogą do niego trafić.

Jednak co robić, kiedy już jest za późno? Chcemy umyć owoce lub opłukać talerz, a w zlewie gromadzi się woda. Często w takiej sytuacji sięgamy po telefon i dzwonimy po specjalistę. Zanim następnym razem to zrobić, wypróbuj nasz sposób na zatkany zlew.

Projekt bez nazwy (2).jpg
Canva / Mehaniq

Domowy sposób na zatkany zlew

Zlew możemy spróbować odetkać za pomocą specjalnego przepychacza. Dzięki niemu wytworzymy w rurach ciśnienie, które sprawi, że resztki jedzenia przestaną blokować odpływ.

Nie każdy ma w domu przepychacz i nie każdy chce się z nim męczyć. W takiej sytuacji możemy zadziałać trochę inaczej. W tym przypadku potrzebny będzie ocet i soda oczyszczona. Ta mieszanka potrafi zdziałać cuda.

Zlew będzie jak nowy

Do odpływu w zlewie wsypujemy pół szklanki sody oczyszczonej i zalewamy ją taką samą ilością octu spirytusowego. Następnie odpływ przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i zostawiamy na 30 min.

W tym czasie nie powinno się wdychać związków, które powstają na skutek połączenia octu z sodą. Po 30 min do zlewu wlewamy gorącą wodę. Odpływ powinien odetkać się na skutek reakcji sody i octu.

Projekt bez nazwy (3).jpg
Canva / Mehaniq

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10