Wymieszaj z czosnkiem i miodem i zalej wodą. Domowy syrop bije na głowę ten z cebuli, korzyści powalają
Czosnek ma właściwości, które potrafią zadziałać jak tarcza przeciw wirusom w trakcie okresu grypowego oraz wspomagać różne organy wewnętrzne, m.in. jelita. Z łatwością zrobisz go w domowych warunkach. Zaleca się, by spożywać co najmniej jeden ząbek dziennie, jednak nie wszyscy potrafią to wytrzymać, wobec czego powstała alternatywa w postaci syropu z czosnku. Do jego wytworzenia wystarczą 3 składniki.
Łyżka dziennie takiego antidotum może sprawić, że cały okres chorobowy przejdziemy znacznie łagodniej. Powinno się je stosować przede wszystkim jesienią i zimą, kiedy ryzyko zachorowania jest największe.
Jak przygotować syrop z czosnku? Domowy przepis
Stosowanie czosnku jako lekarstwa znane jest już od dziesiątek lat, jednak nie wszyscy dokładnie znają jego właściwości. Zawarta w nim allicyna ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, co sprawia, że organizm łatwiej radzi sobie z infekcjami.
Zawarte w nim witaminy A, B1, B2 i C wzmacniają odporność człowieka oraz wspomagają pracę jelit, niejednokrotnie przyczyniając się do zabicia pasożytów, które zalegają w naszym układzie pokarmowym .
Wiele osób przypisuje czosnkowi działanie przeciwnowotworowe oraz odmładzające, zatem powodów do jego spożywania jest co niemiara. Jednym z niewielu minusów może być wydzielający się nieprzyjemny zapach, jednak do jego zniwelowania wystarczy listek mięty lub natka pietruszki.
Osoby, dla których spożywanie jednego ząbka czosnku dziennie byłoby za trudne mogą pokusić się o alternatywę w postaci syropu z czosnku, do którego można dodać odpornościowe dodatki. Jego przepis jest banalnie prosty. Wystarczą dwie główki czosnku, dwie cytryny, sześć łyżek miodu, szklanka ciepłej wody oraz butelka z ciemnego szkła.
Aby przygotować doskonały syrop, wystarczy przecisnąć dwie główki przez praskę, bądź posiekać na drobniutkie kawałki, pomieszać z miodem oraz sokiem z cytryn i na koniec dodać szklankę ciepłej wody . Powstanie wówczas mieszanka, którą należy wstrząsnąć, by składniki dokładnie się ze sobą przemieszały.
Dawkowanie syropu z czosnku
Powstała mikstura powinna ostygnąć przez 24 godziny, stojąc w ciemnym miejscu, a następnie przelać do butelki i wsadzić do lodówki. Zaleca się, by stosować jedną łyżeczkę dziennie, a przy infekcji trzy po posiłku. Warto pamiętać, że ilość wody zależna jest od gęstości, jaką chcemy uzyskać.
Z kolei im więcej soku z cytryny zdecydujemy się dodać do powstałego syropu, tym mniej odczujemy smak czosnku . Warto wypróbować oba warianty, by następnie zdecydować o tym, który jest skuteczniejszy i smaczniejszy.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:
-
Szykuje się rewolucja, nadchodzi zakaz pieców gazowych w domach. Wiemy, kiedy ma wejść w życie
-
Kiedy najlepiej przycinać tuje? Termin jest ważny, nie przegap
-
To gniazdko jest hitem Internetu. Polacy oszaleli na jego punkcie