Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Wziąłem nakrętkę i czosnek. Żałuję, że nie znałem tego triku wcześniej
Kamil Świętek
Kamil Świętek 17.05.2024 18:48

Wziąłem nakrętkę i czosnek. Żałuję, że nie znałem tego triku wcześniej

Obieranie czosnku
Fot. Canva/RDNE Stock projekt z Pexels

Obieranie czosnku wielu z nas sprawia problem. Nic w tym dziwnego – manewrowanie nożem na niewielkiej powierzchni zdecydowanie nie należy do najprostszych.

Nie musimy jednak ryzykować własnych palców, aby cieszyć się idealnie obranym czosnkiem. Wystarczy zastosować patent z nakrętką, a proces ten będzie wręcz dziecinnie prosty.

Jak obierać czosnek?

W Internecie znajdziecie wiele porad na temat tego, jak obierać czosnek. Jedni stosują do tego ostry nóż, inni posługują się palcami, a niektórzy wykorzystują różnorodne patenty.

Nic w tym dziwnego – obieranie czosnku nie jest najprostszą kuchenną czynnością. Śliska i nieco kleista struktura ząbka czosnku sprawia, że łupinki mocno przylegają do produktu, co utrudnia prawidłowe jego obranie.

Na szczęście z pomocą przychodzą patenty, których próżno poszukiwać w poradach gastronomicznych. Dzięki nim staniecie się mistrzami obierania czosnku i oszczędzicie sobie palców – jakkolwiek irracjonalnie to nie brzmi.

Obieranie czosnku 2.jpg
Fot. Canva/Lais Schulz, Lais Schulz

Obierz czosnek szybko i bezpiecznie

Nawet gdy nie jesteście mistrzami posługiwania się nożem, ten patent pozwoli wam obrać czosnek bez wysiłku. Jeśli nie zależy nam na strukturze, możemy zacząć od rozgniecenia czosnku płaską częścią noża. To pozwoli nam na oddzielenie łupin od ząbków.

Jeśli jednak chcemy, aby czosnek pozostał w stanie nienaruszonym, warto wykorzystać sztuczkę z nakrętką. Na początek przygotujcie sobie miskę z ciepłą wodą i plastikową nakrętkę. Teraz zaczyna się prawdziwa kulinarna magia.

Jak obrać czosnek za pomocą nakrętki?

Patent ten kiedyś pokazał mi mój znajomy i muszę przyznać, byłem w niemałym szoku. Ząbki czosnku moczymy w ciepłej wodzie przez około 10-15 minut. Gdy łupina nieco zmięknie, za pomocą nakrętki podważamy łupkę i bez problemu wyciągamy obrany ząbek. Zalecamy robić to od strony szypułki.

Osobiście do obierania czosnku wykorzystuję jeszcze jeden domowy sposób. Możemy również wrzucić nieobrane ząbki czosnku do szczelnie zamykanego plastikowego pojemnika. Po energicznym potrząśnięciu pudełka, czosnek powinien „samoistnie” się obrać. Niestety może to nieco naruszyć jego strukturę, ale trzeba przyznać, że przy obieraniu kilku główek czosnku na raz, znacząco oszczędza nam to czas spędzony na tej żmudnej pracy.

Co mogę Wam powiedzieć o wszystkich zaproponowanych powyżej patentach? Zdecydowanie polecam je wszystkie i żałuję, że nie znałem ich wcześniej. Przetestujcie je na „własnych palcach”, a z pewnością podzielicie moje zdanie.

Obieranie czosnku 3.jpg
Fot. Canva/Lais Schulz, Lais Schulz

ZOBACZ TAKŻE:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10