DomekIOgrodek.pl Kuchnia Zatyka tętnice i powoduje cukrzycę. Polacy nałogowo dodają go do kawy
shutter/wavebreakmedia

Zatyka tętnice i powoduje cukrzycę. Polacy nałogowo dodają go do kawy

10 października 2023
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Poranek bez ciepłej kawy ciężko sobie wyobrazić. Ten napój jest punktem obowiązkowym dnia dla wielu z nas. Sam napar jest naprawdę zdrowy, jednak bez pewnego dodatku, który może prowadzić do konsekwencji zdrowotnych.

Najzdrowsza jest zwykła czarna kawa bez żadnych dodatków. Właśnie taką najlepiej pić, jednak sporo osób za czystą formą naparu nie przepada. Wzbogacamy ją, żeby złagodzić jej smak. Z jakiego dodatku lepiej zrezygnować?

Czy kawa jest zdrowa?

Kawa to idealny napar, który budzi nas o poranku. Pomaga utrzymać skupienie w ciągu dnia i jest najpopularniejszą używką na świecie. Zawartość kofeiny pobudza i umila nam dzień. Jednak czy napój jest zdrowy?

Wokół kawy narosło sporo mitów. Przez lata uważano, że napar jest szkodliwy, kiedy w rzeczywistości jest naprawdę zdrowy. Wspiera wątrobę i może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Najzdrowsza jest zwykła czarna kawa. Kiedy decydujemy się ją posłodzić, dodać mleka lub śmietanki zwiększamy ilość kalorii i wpływamy na jej właściwości. Jest jeden dodatek, który szczególnie może nam zaszkodzić.

kawa
Canva / vipulK007, pixabay

Szkodliwy dodatek do kawy

Jednym z dodatków, których powinniśmy unikać, jest oczywiście cukier. Jednak z jego szkodliwości wiele osób zdaje sobie sprawę i stara się go ograniczać. Inaczej jest w przypadku zabielacza.

Zabielacz do kawy ma złagodzić smak napoju. Sprawia, że jest słodszy, jednak w rzeczywistości może prowadzić do zatykania tętnic i powodować cukrzycę. Czym dokładnie jest zabielcza?

Zabielacz do kawy to wysuszone i sproszkowane mleko. Bardzo popularny był w czasach PRL-u i miał zastąpić mleko. Jednak jego skład jest naprawdę średni. Niestety zabielacz wraca do łask.

Wybierz to zamiast zabielacza

Zabielacz do kawy jest naprawdę nie najlepszym dodatkiem do napoju. Lepiej wybrać mleko lub tradycyjną śmietanką do kawy. Nawet jeśli mają więcej kalorii, zdecydowanie są zdrowsze niż zabielacz.

Zabielacz zawiera tłuszcze utwardzone, które są przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca, nadciśnienie i otyłość to tylko kilka chorób, do których przyczynia się regularne spożywanie zabielacza.

kawa
Canva / Valeriia Miller, Pexels

Zobacz także:

Wsyp do zlewu i zalej wrzątkiem. Działa lepiej niż kret i soda
Już nie będziemy przestawiać zegarków na czas zimowy? Wydano oficjalne rozporządzenie
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Redaktor portalu Domek i Ogródek. Szukam dla Was sposobów na to, jak ułatwić wykonywanie domowych obowiązków. Prywatnie jestem roślinomaniaczką z domem pełnym wyjątkowych okazów i właścicielką psa, który doskonale wie, jak porządnie w domu nabrudzić.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy