Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Zdrowy i pyszny ketchup bez pomidorów. Składniki znajdziesz w parku zupełnie za darmo
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 29.10.2023 19:29

Zdrowy i pyszny ketchup bez pomidorów. Składniki znajdziesz w parku zupełnie za darmo

ketchup, przetwory
Canva / Abrada, Getty Images; Ira Taskova

Domowe przetwory cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Dzięki nim możemy raczyć się wyjątkowym smakiem warzyw i owoców również zimą. Ciekawą propozycją będzie domowy ketchup. Jednak nie każdy wie, że można go przygotować nie tylko z pomidorów.

Wyjątkowy domowy ketchup zrobimy niskim kosztem z owoców rośliny, którą możemy spotkać w czasie spaceru w parku. Owoce z tego drzewa nie cieszą się dużym zainteresowaniem, a są bardzo cenne.

Jak przygotować jarzębinę?

Mamy jesień, a to idealna pora na cieszenie się darami, które daje nam ta pora roku. Wśród nich jest między innymi jarzębina. Możemy zebrać ją w parku i przygotować przepyszny domowy ketchup.

Zebraną w czasie spaceru jarzębinę musimy dobrze umyć, a następnie ugotować. Owoce mają w sobie kwas, co sprawia, że nie nadają się do jedzenia na surowo. Jednak po ugotowaniu przekształca się w bezpieczny dla naszego zdrowia.

Ketchup z jarzębiny jest ciekawą alternatywą dla domowego ketchupu z pomidorów. Będzie świetnym dodatkiem do najróżniejszych dań. Jak go przygotować krok po korku? Przyda się ocet jabłkowy, sól, masło, cebula i cukier. 

ketchup, przetwory
Canva / jerryhopman, Getty Images

Jak zrobić ketchup z jarzębiny?

Najważniejszy składnik ketchupu znajdziemy za darmo w czasie spaceru. Przepis jest naprawdę prosty, a nasza spiżarnia wzbogaci się o nietypowy dodatek w postaci pysznego sosu. Będziemy potrzebować:

  • 200 g jarzębiny,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • sól.

Jarzębinę gotujemy w osolonej wodzie, a na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Do całości dodajemy jarzębinę, cukier i ocet jabłkowy. Całość gotujemy przez 15 min, a na koniec blendujemy.

Jak przechowywać ketchup z jarzębiny?

Ketchup z jarzębiny przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Możemy trzymać go przez 4 tygodnie w lodówce. Doskonale sprawdzi się, jako zamiennik pomidorowego ketchupu ze sklepu.

Jarzębinę możemy pozbierać w czasie spaceru. Koszt ketchupu jest nieduży, a smak niezapomniany. 

ketchup, przetwory
Canva / Piotr Krzesiak, Getty Images

Zobacz też: