Ziemniaki przyrządzone w podany sposób to prawdziwy hit. Twoja rodzina nie będzie chciała jeść nic innego
Ziemniaki to warzywo, które jest świetne samo w sobie, ale w kuchni jest raczej używane jako dodatek do głównych dań. Na pewno przejadły wam się ziemniaczane purée albo frytki. Prezentujemy świetny, innowacyjny przepis na ziemniaki, który trochę odmieni sposób jego przygotowania.
Ziemniak w połączeniu z tłuszczem doskonale chłonie przyprawy, a te decydują o całym jego wyjątkowym smaku. Taki dodatek odmieni każde danie, nawet to najbardziej klasyczne.
Ziemniaki w nowym wydaniu
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
- pieprz – najlepiej świeżo mielony
- dwie gałązki świeżego rozmarynu
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, lub 180 jeśli będzie to termoobieg. Ziemniaki koniecznie trzeba dobrze wyszorować, po czym pokroić w cieniutkie plasterki, możemy do tego wykorzystać na przykład malakser. Pokrojone ziemniaki smarujemy masłem, bądź olejem i posypujemy przyprawami. Ustawiamy pionowo w blasze i pieczemy około 50 minut na złoty kolor.
- Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed popularnym produktem. Każdy może mieć go w kuchni
- Dziecko urodziło się z siwymi włosami. Rodzice bali się najgorszego
Ziemniaki aż chrupią
W smaku talarki mogą nam przypominać chipsy, brzegi powinny przyjemnie chrupać, środek powinien być miękki. Jeśli podamy je do delikatnego mięsa, przyjemnie go zdominują.
Ziemniaki świetnie pasują do sałaty ze śmietaną, bądź chrupiącej wegańskiej sałatki. I nareszcie zrywają z wszędobylskimi frytkami. Jesteśmy pewni, że gdy spróbujesz je przyrządzić, Twoja rodzina się od nich uzależni.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Pieczone talarki odświeżą Twoje dania i sprawią, że tak dobrze znane Ci warzywo zasmakuje inaczej.
Ciężko jest wyobrazić sobie polski obiad bez ziemniaków.
Ziemniaki uwielbiają świeże zielone przyprawy, zamiast klasycznego koperku, spróbuj tym razem rozmarynu.
ZOBACZ TEŻ:
- Przepis na domową pizzę. Trik na genialne ciasto, smak jak z najlepszej włoskiej pizzerii
- Radosław Majdan zdradził szczegóły porodu żony. Większość par nie ujawnia tak wiele
- Iwona Pavlović została blondynką. Na najnowszym zdjęciu nie przypomina siebie
Źródło: kuchnia.wp.pl