Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Zrób to z orzechem już teraz, a jesienią pięknie zaowocuje
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 29.08.2023 12:28

Zrób to z orzechem już teraz, a jesienią pięknie zaowocuje

przycinanie orzecha włoskiego
Canva / mikhailsabela

Orzechy włoskie mają wiele składników odżywczych i są świetnym dodatkiem do potraw. Często decydujemy się na orzecha w ogrodzie. Jednak jak o niego prawidłowo zadbać? Dowiedz się, kiedy przycinać drzewko.

Przycinanie orzecha włoskiego poprawia wygląd drzewa. Jest też ważne dla obfitego owocowania. Jak to zrobić poprawnie? Kiedy jest najlepszy termin na zabieg? Tego dowiesz się w poniższym artykule.

Dlaczego powinniśmy przycinać orzecha włoskiego?

Przycinanie orzecha włoskiego to ważny zabieg pielęgnacyjny. Dzięki niemu drzewo lepiej rośnie, a jego korona ma ładniejszy kształt. Jednak to nie jedyny powód, dla którego warto to robić.

Podcinanie gałęzi orzecha może wpłynąć na owocowanie. Jeśli dwa razy w roku wykonamy ten zabieg pielęgnacyjny, nasza roślina odwdzięczy się obfitym owocowaniem. Jednak kiedy powinniśmy przycinać orzecha włoskiego?

Pierwsze cięcie wykonuje się na wiosnę, kiedy przestają dokuczać nam przymrozki. Jak szybko należy powtórzyć zabieg? W dalszej części artykułu podpowiemy, kiedy należy wykonać cięcie odmładzające.

przycinanie orzecha włoskiego (2).jpg
Canva / Avalonn Studio, Getty Image Signature

Kiedy przycinać orzecha włoskiego?

Orzech włoski pierwsze cięcie w tym roku ma już za sobą. Teraz czeka go jeszcze przycinanie odmładzające i odświeżające. Ten zabieg należy wykonać latem. Musimy się spieszyć, bo termin drugiego cięcia się kończy.

Drugi raz orzecha włoskiego należy przyciąć latem. Najlepiej zabieg ten wykonać w słoneczny dzień. Czas na przycięcie orzecha drugi raz mamy od lipca do sierpnia. To oznacza, że zostało niewiele czasu.

Przycinając orzecha, musimy pamiętać o odpowiednim skróceniu pędów i dostarczeniu światła do różnych zakamarków korony. Jednak w czasie przycinania wiele osób popełnia jeden błąd. Niżej zdradzamy jaki.

Tych gałęzi nie przycinaj

W czasie przycinania orzecha nie powinniśmy podcinać grubych i wieloletnich gałęzi. To ogromny błąd, który może skończyć się obumieraniem drzewa. Duże rany źle się goją, dlatego grubych gałęzi nie powinno się przycinać.

Orzech włoski to przepiękne drzewo, które warto mieć w ogrodzie. Dowiedz się, jak można wykorzystać jego liście.

przycinanie orzecha włoskiego (1).jpg
Canva / ThomasOsborne, Getty Image Signature
Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10