Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Babcia pokazała mi, jak wykorzystać czerstwy chleb w ogrodzie. Na efekty nie musiałem długo czekać
Kamil Świętek
Kamil Świętek 30.06.2023 15:44

Babcia pokazała mi, jak wykorzystać czerstwy chleb w ogrodzie. Na efekty nie musiałem długo czekać

Czerstwy chleb
Fot. Canva/nzfhatipoglu, Canva/wuwiveka

Moja babcia doskonale wiedziała, w jaki sposób zminimalizować resztki obiadowe w domu. Mięso, czy ziemniaki dostawały zwierzęta. Czerstwy chleb natomiast stawał się nawozem pod kwiaty w ogrodzie. Jak to możliwe? 

Czerstwy chleb działa jak najlepszy nawóz. Dzięki niemu rośliny w ogrodzie rosną jak szalone. Jak go przygotować? Dzisiaj przekażę Wam tę wiedzę.

Jak wykorzystać czerstwy chleb w ogrodzie?

Moja babcia była istną mistrzynią ogrodnictwa. Możecie mi wierzyć lub nie, ale jako dziecko śmiałem się, że ona to by ususzone kwiaty ożywiła. Naprawdę – daliście jej sadzonkę dowolnej roślinki, a ona stworzyła z niego kwiat. Po prostu kwiatowa wróżka.

Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że nie wszystko było zasługą jej ręki do kwiatów. Moja babcia nagminnie wykorzystywała czerstwy chleb do użyźniania gleby. Kiedyś powiedziała mi, że zanim wymyślono syntetyczne nawozy, trzeba było radzić sobie domowymi sposobami.

Czerstwy chleb okazał się nawozem minionej epoki, który był przyjazny dla środowiska, miał neutralny zapach oraz był niezwykle skuteczny. Spokojnie, już Wam powiem, jak wykorzystać czerstwy chleb, jako nawóz do kwiatów!

Mój dziadek przecinał banana na pół i owijał wokół róży. Po miesiącu działa się magia

Najlepszy nawóz do kwiatów. Robiła go moja babcia

Gotowi? Mam dla Was świetną informację. Moja babcia wykorzystywała do stworzenia nawozu czerstwy chleb, który aktualnie miała pod ręką. Zeschłą się jej kajzerka, użyła kajzerki, Zeschła się bagietka, użyła bagietki – ta kobieta nie ograniczała się do treści przepisów!

Jak wykonać nawóz do kwiatów, wykorzystując czerstwy chleb? Nic prostszego! Czerstwy chleb kroimy w kostkę, wrzucamy do wiadra i zalewamy wodą. Moja babcia czerstwy chleb dociążała talerzem, kładąc go na górze wiadra.

Preparat należy zostawić na tydzień. Moja babcia rozcieńczała go przed użyciem w proporcjach 1:3 z wodą i podlewała nim rośliny. W proporcjach 1:10 stosowała go także do podlewania pomidorów! Zwykle używała go raz na tydzień, a rodzina dziwiła się, dlaczego jej kwiaty zawsze były tak piękne!

czerstwy chleb.jpg
canva/gashgeron

Czerstwy chleb – dlaczego to działa?

Co takiego ma w sobie czerstwy chleb, że staje się idealnym nawozem dla kwiatów? Przede wszystkim drożdże, które chronią rośliny przed drobnoustrojami i wzbogacają ją o cenne składniki odżywcze. Czerstwy chleb to także źródło cukru, który kochają wszystkie rośliny!

Odżywką z czerstwego chleba podlewam dosłownie każdą roślinę, od kwiatów ozdobnych po warzywa i owoce. Ten naturalny nawóz wzmacnia je i chroni przed chorobami. Przyczynia się także do zwiększenia liczby pąków kwiatów i zbiorów.

Drodzy Czytelnicy, jak widzicie odpady, które normalnie wylądowałyby w koszu, można wykorzystać w bardziej praktyczny sposób. Wypróbujcie ten patent sami, a zobaczycie, że moja babcia miała rację!

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10