Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Oddziel białko od żółtka za pomocą czosnku
Marta Idzikowska
Marta Idzikowska 15.02.2021 01:00

Oddziel białko od żółtka za pomocą czosnku

Jajko
twitter.com/TomsTikToks

Jajka są produktem spożywczym, który większość z nas posiada w swojej kuchni. Zalety z ich jedzenia są nieocenione - zawierają witaminy D, B12 i B6 oraz minerały takie jak cynk czy żelazo.

Do wielu potraw musimy oddzielać białko od żółtka - i wtedy pojawia się problem. Ta czynność wymaga wyjątkowej delikatności, a i tak nie wiemy, czy finalnie uda nam się zrobić to porządnie. Na szczęście z pomocą przychodzi pewien użytkownik TikToka, który opracował na to genialne rozwiązanie.

Oddzielanie żółtka od białka za pomocą... czosnku

Użytkownik TikToms udostępnił na swoim profilu film, na którym pokazuje, w jaki sposób wykonuję trik, który jak twierdzi, zmienił jego życie.

Na nagraniu widzimy talerz z rozbitym jajkiem, które należy rozdzielić. Osoba widoczna na filmie przygotowała sobie ząbek czosnku, którym pociera palec wskazujący i kciuk. I tu dzieje się magia.

Kucharz chwyta żółtko„czosnkowymi palcami”, podnosi do góry i przekłada na talerz obok. Wszystko poszło sprawnie, nic się nie rozchlapało, a żółtko zachowało swoją idealną, stałą formę!

Internauci pokochali ten sposób

Inni użytkownicy TikToka również postanowili wypróbować ten sposób i udokumentować swoje starania. Jak się okazuje, trik sprawdza się świetnie!

- Ja próbowałam potrzeć palce mąką i też działa - doradza jedna z internautek.

- Ten sposób dobrze działa, szczególnie jeśli jajka są dobrej jakości - komentuje inna.

- Można też ścisnąć pustą butelkę wody i złapać żółtko - opisuje swój zwyczaj użytkowniczka TikToka.

Źródło: twitter.com/@TikToms

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

``
@mealswithmax

Tried it with garlic this time! ???? ##eggs ##eggyolk ##egghack ##maxskitchenhacks ##foodhack

♬ original sound - Max McCann

Tagi: