Borówki urosną słodkie jak miód. Trik z nawozem
![Borówki](https://images.iberion.media/images/1920/Borowki_4_9219182b8e.jpg)
Sezon na owoce jagodowe trwa w najlepsze. Niektóre owoce, takie jak np. truskawki, pojawiły się już w ogrodach i na straganach, na inne - np. na borówki - trzeba jeszcze poczekać. To jednak dobry czas na stymulację krzewów do obfitego owocowania.
Obecnie wiele gatunków borówki jest w pełni kwitnienia. W tym czasie warto zastosować jeden prosty trik, by w sezonie zebrać pełne kosze słodkich owoców.
Dlaczego chętnie uprawiamy borówki?
Borówka amerykańska znana jest w Polsce od lat, ale dopiero ostatnia dekada przyniosła prawdziwy boom na te owoce. Znaczący wzrost uprawy tych krzewów wynika z trendów kulinarnych i panującej ostatnio mody na polskie owoce, takie jak jagody.
Polacy pokochali borówkę za jej słodki, soczysty smak i uniwersalny charakter. Owoce te jemy na surowo, jako dodatek do słodkich wypieków i po przetworzeniu, np. w postaci dżemu.
Ogromna popularność borówek wiąże się także z ich wartością odżywczą. Bogactwo przeciwutleniaczy, witamin z grup B, C i A, cennych kwasów, w tym foliowego, a także m.in. magnezu i luteiny - wszystko to sprawia, że borówkę chętnie jemy i uprawiamy w naszych ogrodach.
![Borówki](https://images.iberion.media/images/origin/Borowki_3_66ea87d5eb.jpg)
Jak uprawiać borówkę?
Borówka amerykańska, a właściwie wysoka, doskonale czuje się w naszych warunkach klimatycznych i zaledwie kilka zabiegów pielęgnacyjnych wystarczy, by wydała liczne, słodkie owoce.
Aby plony były satysfakcjonujące, należy zacząć od zasadzenia borówki w odpowiednim miejscu. Stanowisko powinno być nasłonecznione, a podłoże mieć kwaśny odczyn.
Borówka potrzebuje także wilgotnej gleby, dlatego trzeba pamiętać o jej regularnym podlewaniu, zwłaszcza w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców. To również dobry moment na podanie nawozu.
Jaki nawóz do borówki?
Dobry nawóz do uprawy borówki amerykańskiej musi dostarczać roślinie niezbędnych składników odżywczych, a także zakwaszać glebę, której pH powinno optymalnie wynosić nawet od 3,5 do 4,5.
Te dwie funkcje łączy w sobie domowy nawóz na bazie kwasku cytrynowego, który stymuluje wzrost roślin, sprawiając, że efektywniej pobierają z gleby składniki odżywcze. Ponadto proszek ten podnosi odporność krzewów borówki na czynniki chorobotwórcze.
Aby przygotować nawóz, 5 g kwasku rozpuszczamy w szklance wody wraz z niecałą łyżką soku z cytryny. Całość mieszamy i rozcieńczamy w ok. 5 l wody, a następnie podlewamy rośliny. Nawozu nie zostawiamy na później - należy przygotowywać go na świeżo, powtarzając zabieg co ok. 14 dni.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Czasnazrownowazonaprodukcje na YouTube.
Zobacz także:
- Błędy przy podlewaniu ogórków. Zmniejszają plony
- Zrób ten oprysk, gdy pomidory zaczną kwitnąć. Będzie mnóstwo owoców
- Tak robi się truskawkom raj. Będą dorodne owoce
![Maliny w ogrodzie](https://images.iberion.media/images/origin/Sciolkowanie_malin_3d7238c701.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)
![Pory](https://images.iberion.media/images/origin/por_21e33ffbaa.jpg)
![Pietruszka](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka_2_ddd6897bd6.jpg)
![Drożdże](https://images.iberion.media/images/origin/drozdze_2_cc30db7f33.jpg)
![magnetofon](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_220e80e3f7.jpg)
![Pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/Pomidory_6c31606215.jpg)
![Mrówki](https://images.iberion.media/images/origin/Mrowki_776a500f46.jpg)
![Zioła](https://images.iberion.media/images/origin/Ziola_81a67ba250.jpg)
![Tulipany](https://images.iberion.media/images/origin/Tulipany_dd2895ae94.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/Pomidory_14_0a5169aa1c.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_ce264850b8.jpg)
![Seler](https://images.iberion.media/images/origin/Seler_752c336e68.jpg)
![Bakłażan](https://images.iberion.media/images/origin/baklazany_c8abb57c29.jpg)
![Kwiaty](https://images.iberion.media/images/origin/kalina_b45b2963c1.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![Przycinanie róży](https://images.iberion.media/images/origin/Przycinanie_rozy_fe89aaef1b.jpg)
![Lawenda](https://images.iberion.media/images/origin/Lawenda_3_4b6507a40a.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_8b85d32ccc.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_10_4ce3776de7.jpg)
![Kwiaty](https://images.iberion.media/images/origin/pysznoglowka_9ecea317b8.jpg)
![Cebula](https://images.iberion.media/images/origin/Cebula_0dfcdc7c78.jpg)
![Lawenda](https://images.iberion.media/images/origin/Lawenda_b6eee31041.jpg)
![Hortensja](https://images.iberion.media/images/origin/Hortensja_fe1a5d7806.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![sok z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/7j_QQ_8_Fwp_ZI_8_W4_Et_Ptp_Fe_W0_Projekt_bez_tytulu_2022_07_18_T211057_831_4730527018.jpg)
![Czy jagody pomagają na biegunkę?](https://images.iberion.media/images/origin/1_50ccd478ee.jpg)
![agrest](https://images.iberion.media/images/origin/agrest_52b6fc638d.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)