Dlaczego ogórki pakowane są w folię? Odpowiedź wręcz nie mieści się w głowie
Dlaczego ogórki pakowane są w folię? Ogórki zielone muszą być zabezpieczone. W przeciwnym wypadku mogą się bardzo szybko zepsuć podczas przewożenia oraz ekspozycji na sklepowej półce. Dlaczego ogórki pakowane są w folię? Niektórzy uważają, że chodzi o łatwiejsze zakupy i przechowywanie. Inni, że dzięki folii ogórki na dłużej zachowują świeżość i smak. Okazuje się, że powodem, dla którego warzywa pakowane są w folię jest pewien związek chemiczny.
Ogórki zielone powinny być twarde i jędrne, aby były smaczne i zachowały wszystkie wartości odżywcze. Niestety pakowanie ogórków w folię przyczynia się do powstawania pleśni i rozwoju bakterii.
Dlaczego ogórki pakowane są w folię?
Ogórki zielone muszą być zabezpieczone przez etylenem, czyli substancją, którą wytwarzają niektóre owoce, w tym jabłka i gruszki. Etylen znacznie przyspiesza proces psucia się ogórków.
Mogłyby się więc bardzo szybko zepsuć podczas transportu lub na sklepowej półce, jeśli leżałyby obok owoców. Folia skutecznie chroni warzywa przed tym konkretnym związkiem chemicznym.
Pakowanie ogórków w folię ma swoje wady
Folia przyspiesza rozwój bakterii i powstawanie pleśni. Bardzo dokładnie sprawdzaj więc warzywa przed zakupem. Zwróć uwagę nie tylko na kolor ogórka, ale i na jego strukturę.
Ogórek zielony musi być twardy. Jeśli wyczujesz na nim miękkie miejsca, to znak, że zaczął się psuć. Takiego warzywa nie warto kupować. Ogórki zielone w folii koniecznie umyj dokładnie w domu przez jedzeniem.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:
Przed wrzuceniem do worka śmieci, wsyp do środka trzy łyżki. Natychmiast poczujesz różnicę
Rozsyp go na trawniku przed domem. Trawa nagle zacznie bujniej i szybciej rosnąć
Trik za 3 zł na błyszczące i pozbawione kurzu panele. Efekt będzie niewiarygodny