Domowe sposoby na odświeżenie czerstwego pieczywa
Czy znajdzie się ktoś, kto jest w stanie powiedzieć, że nie lubi świeżego pieczywa prosto z piekarni? Raczej nie, a jeśli nawet - to bardzo rzadkie przypadki. Jeśli tak, jak my uwielbiasz zjeść o poranku lub każdej innej porze dnia świeżą pajdę chleba, lub bułkę to idealny artykuł dla ciebie.
Niestety nie zawsze mamy czas i możliwość, aby skorzystać z dobrodziejstwa piekarni lub upiec samodzielnie pieczywo. Warto zatem znać niezawodne sposoby, które umożliwią "odświeżenie wczorajszych" wypieków. Dzięki nim można codziennie i w każdej chwili cieszyć się ich smakiem.
Sposób na odświeżenie pieczywa przy użyciu piekarnika bądź mikrofalówki
Warto wypróbować sposób z użyciem kuchenki mikrofalowej. Może być nieco zaskakujący, ale również i skuteczny. Wystarczy owinąć czerstwe pieczywo w ręcznik papierowy zwilżony wodą i włożyć do mikrofalówki na 20-30 sekund, nastawiając na najwyższą moc. Bułki staną się miękkie oraz wilgotne.
Odświeżenie chleba i bułek możesz zrobić także poprzez włożenie ich do piekarnika. Zawiń pieczywo w folię aluminiową i włóż na około 15 minut, nastawiając piecyk na 150 stopni Celsjusza. Gdy je wyjmiesz, poczujesz prawdziwie wyborny smak.
Jabłko i seler naciowy doskonałe na czerstwe pieczywo
Kolejnym patentem jest włożenie bułek lub chleba do szczelnego pojemnika, w którym znajduje się jabłko i seler naciowy. Przez noc, trzymając je w lodówce, chleb powinien stać się miękki i gotowy do jedzenia.
Warto pamiętać także o mrożeniu świeżego pieczywa, gdy wyjmiemy je z zamrażarki i odczekamy odpowiedni czas, będziemy cieszyć się idealnie świeżym i pachnącym pieczywem.
Źródło: dom.wp.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domku i Ogródka
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat pielęgnacji ogrodu czy domowych trików, koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@domekiogrodek.pl