Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Domowy trik na pękające skorupki jajek podczas gotowania
Weronika Dadok
Weronika Dadok 28.03.2021 01:00

Domowy trik na pękające skorupki jajek podczas gotowania

Trik na pękające jajka
pixabay.com/(CC0 Domena publiczna)/Pezibear

Jak ugotować jajka, by ich skorupka nie pękała? To pytanie zadaje sobie wiele osób, szczególnie podczas Świąt Wielkanocnych, kiedy to właśnie ten produkt jest najczęściej widzianym na polskich stołach. 

Niestety nie zawsze jest to takie oczywiste i mało kto zna triki, które pomagają opanować sytuację. Poniżej przedstawiamy najlepszą opcję, która pomoże w zachowaniu nienagannego wyglądu jajek

Co najbardziej przyczynia się do pękania skorupek jajek?

Najczęściej popełnianym błędem, który powoduje pękanie skorupek podczas gotowania, jest wkładanie ich prosto do wrzącej wody zaraz po wyjęciu z lodówki

Tak różnica temperatur sprawia, że możemy mieć pewność, iż skorupka pęknie. Aby tego uniknąć, wystarczy wyjąć jajka z lodówki na pół godziny przed planowanym gotowaniem

Czasem jednak dzieje się tak niezależnie od nas. Skorupki mogą mieć małe, niezauważalne wcześniej pęknięcia, które będą skutkować wypłynięciem wnętrza.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Tagi: Kuchnia