Domowy trik na pękające skorupki jajek podczas gotowania
Jak ugotować jajka, by ich skorupka nie pękała? To pytanie zadaje sobie wiele osób, szczególnie podczas Świąt Wielkanocnych, kiedy to właśnie ten produkt jest najczęściej widzianym na polskich stołach.
Niestety nie zawsze jest to takie oczywiste i mało kto zna triki, które pomagają opanować sytuację. Poniżej przedstawiamy najlepszą opcję, która pomoże w zachowaniu nienagannego wyglądu jajek.
Co najbardziej przyczynia się do pękania skorupek jajek?
Najczęściej popełnianym błędem, który powoduje pękanie skorupek podczas gotowania, jest wkładanie ich prosto do wrzącej wody zaraz po wyjęciu z lodówki.
Tak różnica temperatur sprawia, że możemy mieć pewność, iż skorupka pęknie. Aby tego uniknąć, wystarczy wyjąć jajka z lodówki na pół godziny przed planowanym gotowaniem.
Czasem jednak dzieje się tak niezależnie od nas. Skorupki mogą mieć małe, niezauważalne wcześniej pęknięcia, które będą skutkować wypłynięciem wnętrza.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:
Genialny trik ze skórką od banana. Cudownie działanie na rośliny
„Nasz nowy dom”: Takiego grzyba na ścianie Katarzyna Dowbor jeszcze nie widziała
Jak pozbyć się zapachu papierosów z domu? Zaskakujące rozwiązanie