Gdy spalę garnek, od razu ją na niego nakładam. Spalenizna sama odchodzi
Utrzymanie garnków i patelni w dobrej kondycji to nie taka prosta sprawa. Wystarczy chwila nie uwagi i garnek robi się cały czarny. Jest na to jednak jeden naprawdę prosty sposób. Nic tak skutecznie nie działa na przypalone garnki i patelnie.
Jak powstają przypalenia?
Przypalenia mogą pojawić się na spodzie garnka, ale również od wewnątrz. Największym winowajcą jest wysoka temperatura i nie uwaga. Wystarczy chwila, a jedzenie w garnku może wykipieć lub podgrzać się za mocno. Przypalenia gotowe.
Przypalenia na spodzie zwykle powstają od niedoczyszczonego rusztu lub resztek jedzenia, które jakimś trafem znalazły się na spodzie patelni lub garnka. Na szczęście na wszystkie przypalenia mam sprawdzony domowy sposób.
W sklepach znajdziemy naprawdę sporo środków na przypalenia, które mają cudownie wyczyścić brudne garnki i patelnie. Jednak niektóre z nich wcale nie działają skutecznie i są potwornie drogie. Moja metoda kosztuje grosze i zawsze działa perfekcyjnie.
Prosty sposób na przypalony garnek
Do wyczyszczenia przypalonych garnków zawsze wykorzystuje pastę z sody oczyszczonej. Idealnie sprawdza się nawet przy mocniejszych zabrudzeniach. Soda oczyszczona ma właściwości żrące, dlatego doskonale radzi sobie z przypaleniami.
Do przygotowania pasty z sody oczyszczonej na przypalenia potrzebna jest oczywiście soda, odrobina wody i płynu do mycia naczyń. Wszystkie składniki łącze ze sobą do powstania gęstej pasty, a następnie nakładam na przypalenia.
Pasta z sody oczyszczonej potrzebuje trochę czasu, ale zapewniam, że nawet z trudnymi przypaleniami sobie poradzi. Wystarczy zostawić ją na kilka godzin i następnie umyć przypalony garnek lub patelnię jak zawsze.
Ocet na przypalenia
Jeśli akurat nie mam w domu sody oczyszczonej, na przypalenia stosuję ocet. On również świetnie się sprawdza i radzi sobie nawet z trudnymi zabrudzeniami. W tym wypadku przypalony garnek zalewam octem i odstawiam na kilka godzin.
Ocet działa podobnie jak soda oczyszczona. Po kilku godzinach myję garnek lub patelnię jak zawsze, a po przypaleniach nie zostaje ani śladu. Obie te metody polecam wypróbować, zanim sięgnie się po mocne chemiczne środki.