Grzybiarzu, czy znasz ten okaz? Podkarpacie opanował nowy rodzaj grzyba
Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Jeśli byliście już na grzybach, to wiecie, że w tym roku mamy do czynienia z wysypem grzybów w lesie. Mimo to zapytamy was – jak dobrze znacie się na grzybach?
Takiego okazu jeszcze nie widzieliście. Podkarpacie opanował zupełnie nowy grzyb i od razu stał się on hitem wśród grzybiarzy. Nowy grzyb w Polsce zapełnia ich koszyki dosłownie w kilkanaście minut. Jesteście ciekawi, co to za gatunek?
Nowy grzyb w Polsce to hit wśród grzybiarzy
Zdarzyło wam się wybrać na grzyby i przez kilka godzin znaleźć jedynie kilka okazów? To naprawdę frustrujące. W końcu chcemy, aby nasz wysiłek został w jakikolwiek sposób nagrodzony.
Na takiego pecha z pewnością nie mogą narzekać grzybiarze z Podkarpacia. To właśnie tam zauważono nowy rodzaj grzyba w Polsce. Po początkowym sceptycyzmie został on ciepło przyjęty w gronie grzybiarzy.
Uwierzycie, że po dosłownie kilkunastu minutach grzybobrania, grzybiarze wychodzą z podkarpackich lasów z pełnymi koszykami? Nowy grzyb w Polsce obradza wyjątkowo dobrze.
Jak wygląda nowy okaz?
Nowy grzyb w Polsce zauważony w podkarpackich lasach to złotoborowik wysmukły, znany także pod nazwą borowik amerykański. Grzyb ten pochodzi z lasów Ameryki Północnej i mimo trudnego polskiego klimatu, zaadaptował się on doskonale.
Nowy grzyb w Polsce charakteryzuje się przede wszystkim dużym kapeluszem, którego średnica może dochodzić do 25 centymetrów. To istne monstrum w rodzinie grzybów.
Borowik amerykański może mieć kolor żółty lub pomarańczowy. Często pokryty jest czerwonymi plamami, aczkolwiek znane są przypadki jego ciemniejszego umaszczenia. Nóżka często jest zbliżona kolorystycznie do kapelusza.
Czy borowik amerykański jest jadalny?
Powyższe pytanie bardzo często padało w gronie grzybiarzy. Jak wspomnieliśmy, grzybiarze początkowo byli do niego sceptycznie nastawieni. Rozwiewając wątpliwości – tak, grzyb ten zdatny do spożycia.
Cechuje go przede wszystkim lekko orzechowy, delikatny smak. To wspaniały dodatek do sosów, zup, czy mięsa. Warto jednak wspomnieć, że nowy grzyb w Polsce powinien być poddany obróbce termicznej, gdyż niektóre jego odmiany mogą być trujące w stanie surowym.
Zobacz także:
- Grzybiarze omijają go szerokim łukiem. Nie wiedzą, że rezygnują z prawdziwego rarytasu
- Upewnij się, że je masz, zanim wyruszysz na grzyby. Mogą przydać się jak nic innego
- Jest niezastąpiona jesienią i zimą. Zrób z niej sok, będzie idealny na przeziębienie