Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Jest niezastąpiona jesienią i zimą. Zrób z niej sok, będzie idealny na przeziębienie
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 13.10.2023 10:03

Jest niezastąpiona jesienią i zimą. Zrób z niej sok, będzie idealny na przeziębienie

odporność, sok z pigwy, pigwa
Canva/Jacob Lund

Ta roślina pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Ma naprawdę mnóstwo witamin i minerałów, co czyni ją idealną propozycją na jesień i zimę. Wzmacnia odporność i coraz częściej spotykamy ją w Polskich ogrodach.

Pigwa zyskuje na popularności. Już niedługo będziemy mogli zebrać jej owoce. Co z nimi zrobić? Wiele osób dodaje plasterki owocu do herbaty, jednak jeśli chcemy wydobyć z niej wszystko, co najlepsze lepiej przyrządzić z niej coś innego.

Niezwykłe właściwości pigwy

Pigwa jest doskonałą propozycją, kiedy na zewnątrz robi się chłodniej. Wzmocni organizm, dostarczając mu pektyn oraz tanin. Związki te działają antyoksydacyjne i bakteriobójczo. Właśnie dlatego warto mieć pigwę pod ręką jesienią i zimą.

Wyroby z pigwy doskonale działają na układ immunologiczny, ponieważ zawierają naprawdę sporo witaminy C. Poza tym owoc obniża ciśnienie, dlatego będzie idealną opcją dla osób cierpiących na nadciśnienie. Co takiego jeszcze znajdziemy w pigwie?

Owoc jest źródłem wielu składników odżywczych. Pigwa zawiera: potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy, czyli większość minerałów, których często nam brakuje. Z tego niezwykle prozdrowotnego owocu możemy przygotować sok. 

odporność, sok z pigwy, pigwa
Canva / peredniankina, Getty Images

Jak zrobić sok z pigwy?

Pigwę zwykle dodajemy do herbaty w plasterkach. Jednak jeśli zależy nam na wydobyciu wszystkich cennych składników, lepiej przyrządzić z niej aromatyczny sok. Będziemy do tego potrzebować:

  • 1 litr wody,
  • 1 kg dojrzałych pigw,
  • około 200 g cukru,
  • cytrynę.

Pigwy myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Usuwamy przy okazji gniazdo nasienne. Następnie całość przekładamy do garnka i zalewany wodą. Gotujemy przez 40 min, a następnie odcedzamy miąższ od soku. 

Do soku z pigwy dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny i cukier. Jeśli nie przepadamy za słodkimi sokami, możemy dodać mniej cukru. Sok z pigwy przelewamy do wyparzonych buteleczek i dobrze zakręcamy.

Kiedy najlepiej zebrać owoce pigwy?

Wiele osób nie wie, kiedy zebrać owoce pigwy. Pigwa dojrzewa naprawdę późno. Nawet jeśli na drzewkach już wytworzyły się żółte i soczyste owoce, lepiej poczekać ze zbiorami do pierwszych przymrozków.

Owoce pigwy najlepiej zbierać, kiedy delikatnie przemarzną. Dzięki temu będą słodsze i jeszcze zdrowsze.

odporność, sok z pigwy, pigwa
Canva / pixelshot

Zobacz też: