Holendrzy mają swój sposób na tulipany. Kwiaty rosną wielkie i zdrowe
Holendrzy znani są ze swojej pasji do uprawy tulipanów. Nie bez przyczyny to właśnie o Holandii mówi się jako o największym potentacie kwiatowym na świecie.
Od kogo, jak nie od najlepszych możemy zatem czerpać inspiracje i wskazówki, jak należy pielęgnować tulipany. Dzięki pewnym zmianom wasze kwiaty urosną piękne i zdrowe.
Zrób to zaraz po kwitnieniu
Tulipany to symbol wiosennych ogrodów. Wiele osób jednak spisuje je na straty wraz z przekwitnięciem. Tymczasem Holendrzy doskonale wiedzą, co należy zrobić, aby zapewnić sobie piękne kwiaty w kolejnym sezonie.
Paradoksalnie to właśnie zabieg na przekwitłych tulipanach, które wykonujemy już w kwietniu, są jednymi z najważniejszych. Mowa tu między innymi o ogławianiu tulipanów, czyli usuwaniu przekwitłych kwiatostanów, co ma zapobiec tworzeniu się nasion.
Dzięki temu łodygi i liście dalej pobierają substancje ożywcze i przekazują je wprost do cebulki. Dlaczego jednak ogławianie jest tak ważne?
Dlaczego warto ogławiać tulipany?
Ogławianie tulipanów to niezmiernie ważny zabieg, który pozwala roślinie na znaczne zaoszczędzenie energii. Gdy ta skupi się na rozwijaniu cebulki, wzmocni ją na tyle, że ta w kolejnym roku wyda znacznie zdrowsze i bardziej obfite kwiaty.
Pamiętajcie, tylko aby do wykonania tego zabiegu używać ostrych, czystych narzędzi (np. nożyc ogrodowych). Szypułki przycinamy 1 cm nad ostatnim zdrowym liściem. Liści nie usuwamy, gdyż są one niezbędne do przeprowadzenia fotosyntezy.
Zrób to zaraz po ogławianiu tulipanów
Ogławianie tulipanów należy przeprowadzić niezwłocznie po przekwitnięciu kwiatów, zanim zielone części rośliny zaczną żółknąć. Jednakże zaraz po tym zabiegu warto zadbać o coś jeszcze.
Zwróćcie uwagę, czy łodygi i liście nie wykazują żadnych stanów chorobowych, czy żerowania szkodników. Zadbajcie również o odpowiednie nawożenie tulipanów nawozami bogatymi w potas i fosfor.
Dorodne cebulki warto wykopać z ziemi, gdy masa zielona całkowicie uschnie. Holendrzy przykładają do tego procesu ogromną wagę i są tutaj bardzo skrupulatni. Delikatnie oczyszczone i ususzone cebulki przechowują oni w chłodnym, ciemnym miejscu aż do jesieni. To dzięki temu ich tulipany zachwycają ogrodników na całym świecie.
ZOBACZ TAKŻE:
- Więdnące pomidory odżyją i pięknie obrodzą. Pomogą skorupki jaj
- Dorzuć do kiszenia ogórków. Wyjdą twardsze, lepsze, bogatsze
- Jak podcinać róże latem, żeby pięknie zakwitły?