Jajka z mikrofalówki. Sposób na pyszne śniadanie, które wykonasz w minutę
Jajka w koszulkach podane z tostem i holenderskim sosem to łatwy sposób na luksusowe śniadanie. Jeżeli jednak nie masz wystarczająco czasu, aby wykonać je w tradycyjny sposób, spróbuj użyć w tym celu kuchenki mikrofalowej. Nie pożałujesz.
Jajka po benedyktyńsku są gotowane bezpośrednio w wodzie, tak, aby ścięte białko stworzyło tzw. koszulkę, a żółtko było lejące. Taka metoda wymaga jednak trochę wprawy, więc jeśli nie masz akurat czasu ani chęci, możesz po prostu użyć mikrofalówki.
Jajka z mikrofalówki
Klasyczna metoda to wbijanie jajek do gotującej się wody z dodatkiem octu, a następnie trzymanie ich pod przykryciem 2-3 minuty. Jest to jednak sposób dla cierpliwych i tych, którzy rano mają trochę więcej czasu. Co jeżeli mamy ochotę na jajka w koszulce, ale bardzo się śpieszymy?
Jeśli zależy nam na czasie, warto skorzystać ze zwyczajnej mikrofalówki. Nie dość, że metoda jest banalnie prosta, to jeszcze nie może się nam nie udać. Poniższy przepis z pewnością ułatwi Ci życie, a tym niezwykłym patentem będziesz dzielić się później ze znajomymi.
Składniki:
- jajko (w ilości jakiej potrzebujesz)
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
I to wszystko! Jeżeli masz jeszcze ochotę na dodatek w postaci sosu holenderskiego, przygotuj:
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki białego octu winnego
- ½ łyżki soku cytrynowego
- szczypta soli i czarnego, mielonego pieprzu.
- Widzisz na ulicy psa z żółtą wstążką? Nie wolno do niego podchodzić, zorganizowana akcja
- Ból był nie do zniesienia. Okrutna choroba spędzała sen z powiek Ewy Drzyzgi
- Fani niepokoją się o zdrowie Margaret. Na nowym nagraniu wygląda jak cień samej siebie
Jajka po benedyktyńsku
Aby przyrządzić na śniadanie jajka po benedyktyńsku wedle tej magicznej metody, potrzebujesz jedynie ceramicznego kubka, talerzyka, cedzaka oraz mikrofalówki. To naprawdę proste. Wystarczy, że będziesz postępować według poniższej instrukcji.
- Do kubka o pojemności ok. 250 ml wlej pół szklanki zimnej wody.
- Następnie wbij do wody całe jajko.
- Przykryj kubek talerzykiem, po czym umieść go w mikrofalówce na 55 sekund.
- Gdy jajko będzie już ugotowane, wyjmij je ostrożnie cedzakiem.
- Jajka możesz doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Jeżeli jednak to dla Ciebie za mało, możesz wykonać sos holenderski, którym polejesz jajka do smaku. To klasyczny i lubiany dodatek do jajek po benedyktyńsku na śniadanie.
- Rozpuść masło w rondelku.
- Wbij żółtka do miski, którą kolejno ustawisz na naczyniu z gotującą się wodą, ale tak, aby nie dotykała wrzątku. Dodaj do nich octu i ubij na puszystą pianę.
- Małymi strumieniami dolewaj roztopione masło, aż do powstania gęstego, kremowego sosu.
- Dopraw solą, pieprzem i cytryną.
I gotowe. Pamiętaj, żeby zarówno jajka jak i sos podawać od razu. Możesz serwować je na tostach, okraszone kiełkami lub świeżymi ziołami.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Jajka po benedyktyńsku podanie z sosem holenderskim to prosty sposób na wykwintne śniadanie.
Podawaj jajka od razu po wyjęciu z mikrofalówki, możesz umieścić je wraz z dodatkami na tostach lub pieczywie.
Całość oblej wyśmienitym sosem holenderskim.
ZOBACZ TEŻ:
- Rodzinny dramat gwiazdy Rodzinka.pl. Jej synek trafił do szpitala, każdy może zarazić się jak on
- Poruszający wpis Martyny Wojciechowskiej. Pobicie, gwałt i niesamowita podróż kobiety
- Kotlety z kurczaka a’la KFC. Banalnie prosty trick na chrupiącą panierkę
- Starszy mężczyzna wyrzucił pieniądze przez okno. Powód łamie serce
- Gwiazda Polsatu przeszła spektakularną metamorfozę. Schudła 8 kg w 3 miesiące, ciężko ją poznać
- Lidl ostrzega, pilnie wycofano ze sklepów uwielbiany napój. Ujawnione, jego skład jest powalający
źródło: rmf.fm