jajka
flickr/fihu
Marta Idzikowska - 16 Lutego 2021

Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki

Wielu Polaków przechowuje jajka na drzwiach lodówki. Wydaje się to dość naturalnym wyborem, ponieważ często znajduje się tam specjalny pojemnik, w którym możemy je umieścić. Jednak okazuje się, że to miejsce może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia, a także świeżości i smaku jajek.

Przechowywanie jajek w lodówce nie wydaje się niczym skomplikowanym, szczególnie że na jej drzwiach dość często znajduje się specjalny pojemnik do tego przeznaczony.

Jak jednak donosi brytyjski serwis goodhousekeeping.com, jest to najgorsze możliwe miejsce do trzymania nie tylko jajek, ale i wielu innych produktów żywnościowych.

Przechowywanie jajek na drzwiach lodówki to błąd

Okazuje się, że umieszczanie jajek na drzwiach lodówki może zaszkodzić zarówno naszemu zdrowiu, jak i wpłynąć na świeżość, smak i jakość jajek.

Dzieje się tak dlatego, że ten element chłodziarki jest najbardziej narażony na częste zmiany temperatury - w końcu otwieramy lodówkę kilkanaście razy dziennie, co powoduje ciągłe spadki i wzrosty ciepła.

Kot obronił dzieci przed wężem w ogrodzieKot obronił dzieci przed wężem w ogrodzieCzytaj dalej

Jak możecie się domyślić, ma to ogromny wpływ na jakość przechowywanych na drzwiczkach jajek.

- Drzwi są nie tylko najcieplejszą częścią lodówki, ale są również najbardziej podatne na wahania temperatury - mówi Sara Benwell, redaktor ds. konsumenckich portalu goodhousekeeping.com.

Przechowywanie jajek na drzwiach lodówki ma negatywny wpływ na jajka

Gdy poddajemy jajka ciągłym zmianom temperatury, osłabia się ich naturalna wewnętrzna ochrona, a to z kolei spowoduje szybsze psucie się. Zjedzenie ich może spowodować zatrucie, dlatego lepiej zadbać o odpowiednie przechowywanie i przedłużyć zdatność do spożycia.

Gdzie więc najlepiej trzymać jajka, aby były najsmaczniejsze i zachowały świeżość na długo?

- Jaja najlepiej smakują, gdy są przechowywane w stałej temperaturze, dlatego zalecamy przechowywanie ich w lodówce na środkowej półce - radzi Sara Benwell.

Warto też unikać umieszczania ich blisko produktów spożywczych o bardzo intensywnym zapachu, np. obok czosnku czy cebuli. Jajka mogą nimi przesiąknąć, dlatego najlepiej nie wyjmować ich z papierowego opakowania.

Źródło: goodhousekeeping.com

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News