Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Jakie warzywa należy siać w połowie marca? Zapamiętaj tę listę, żeby cieszyć się bujnymi plonami
Aneta Wyszyńska
Aneta Wyszyńska 18.03.2023 15:49

Jakie warzywa należy siać w połowie marca? Zapamiętaj tę listę, żeby cieszyć się bujnymi plonami

Ogrodnictwo w marcu
canva/ljubaphoto

Marzec, razem z lutym to miesiące, w jakich przyroda, powoli budzi się do życia. Są idealnym okresem do zasiania niektórych kwiatów, warzyw oraz ziół w naszym ogrodzie. W jednym z poprzednich artykułów pisaliśmy o pierwszych zasiewach w lutym, dzisiaj skupimy się na tych wykonywanych w marcu.

Co najlepiej siać w pierwszej połowie marca?

Wraz z początkiem marca warto zacząć wysiew od tego, który robimy pod tunelem foliowym. To właśnie pod nim siejemy następujące rośliny:

  • marchewkę,
  • szpinak,
  • rzodkiewkę,
  • pora,
  • sałatę masłową,
  • koper.

Po ich zasadzeniu obowiązkowo należy okryć je agrowłókniną, której zadaniem jest ochrona sadzonek przed spadkami temperatury — zwłaszcza wieczorową porą. Jak to powiadają, że w marcu jak w garncu, wiosna się gotuje. Raz sypnie śniegiem, raz deszczem, a raz uraczy nas słońcem. Dlatego sam tunel, w tym okresie może być niewystarczający.

Jeśli zdarzyło nam się zapomnieć lub przegapiliśmy, w lutym okres przygotowywania rozsad warto to zrobić w pierwszych dniach marca. Chodzi nam o takie warzywa jak: por, seler oraz wczesne odmiany warzyw kapustnych, a także sałaty. W przypadku ziół przygotowujemy rozsady bazylii i majeranku. 

Polecamy, do nasion marchwi oraz pietruszki dodać nasiona rzodkiewki i sałaty. Wschodzą one znacznie szybciej, więc tym sposobem wyznaczą rzędy zasiewów warzyw. Do tego, ułatwi nam to wszelakie prace pielęgnacyjne.

Tunel foliowy.png
Tunele foliowe. źródło canva/nito100
Dowbor zrobiła u niej remont. Pani Sylwia zdradziła kulisy programu, „jeden moment wycięli”

Co najlepiej siać w drugiej połowie marca?

Kiedy nadchodzi druga dekada marca, zaczynamy od rozsad warzyw psiankowatych, a mianowicie: bakłażanów (oberżyny), pomidorów, papryki oraz miechunki. Nie wolno nam zapominać, że rośliny te uwielbiają ciepło, więc należy zapewnić im odpowiednio wysoką temperaturę, która wynosi:

  • 25-28 stopni Celsjusza dla papryki,
  • 22-25 stopni Celsjusza dla pomidora,
  • 28-30 stopni Celsjusza dla oberżyny.

Aby mieć pewność, że otoczenie ma optymalną temperaturę, warto umieścić nasiona w doniczkach, w okolicy kaloryfera. W przypadku zachowania odpowiedniej wilgotności powietrza zakrywamy je denkiem plastikowej butelki, słoikiem, tudzież możemy owinąć je folią. Temperaturę należy kontrolować z pomocą termometru domowego.

Rozsady warzyw.png
kiełkujące nasionka warzyw. źródło: canva/Julia Dementeva

Co siejemy pod koniec marca?

Końcówka marca to z reguły unormowanie się na bardziej stałą temperatury w nocnych porach. Dlatego możemy zacząć myśleć i wdrażać przesadzanie, do miejsca docelowego w naszym ogrodzie roślin mających niskie wymagania termiczne:

  • bób,
  • groch,
  • rzodkiewka,
  • jarmuż,
  • wczesne odmiany rzodkwi,
  • wczesne odmiany marchwi,
  • pietruszkę naciową i korzeniową,
  • koper ogrodowy,
  • pasternak,
  • skorzonera,
  • szpinak warzywny.
Sianie warzyw w ogrodzie.png
przesadzanie warzyw do naszego ogrodu. źródło: canva/chaiyon021

Dbaj regularnie o nasiona

Pamiętaj, aby zawsze dbać o regularne nawadnianie, jak i odchwaszczanie nasion, a także spulchnianiu podłoża. Usuwanie chwastów to bardzo ważna rzecz, ponieważ nasze warzywa nie będą konkurować z nimi o wodę, składniki pokarmowe, czy przestrzeń. 

O tym, jakie kwiaty wysiewać w marcu, opowiemy w kolejnym artykule.