Już nigdy nie wyrzucę szypułek po truskawkach. Ich tajniki zdradziła mi ciocia, są nieocenione
Uwielbiam sezon na truskawki. Te nieduże czerwone owoce możemy wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Możemy z nich przyrządzić dżem, jeść na surowo, a także zamrozić i zrobić zapasy na zimę. Jednak czy wiedzieliście, że szypułki truskawek też można jeść? Podpowiem, jak ja wykorzystuję szypułki truskawek w swoim domu.
Szypułki truskawek mają niezwykłe właściwości
Szypułki truskawek, często wyrzucamy i jemy sam owoc. Jednak szypułki mają naprawdę sporo składników odżywczych. Szypułki truskawek są bogate w błonnik, który pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i wspiera zdrową florę bakteryjną w jelitach. Poza tym w tej części rośliny znajduje się naprawdę sporo witaminy C.
Choć szypułki truskawek nie zawierają tak dużej ilości witaminy C, jak same owoce, wciąż mają jej dość dużo. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w produkcji kolagenu i bierze udział w wielu procesach metabolicznych.
W szypułkach znajduje się również sporo chlorofilu, który jest korzystny dla naszego zdrowia. Między innymi dlatego ja nie wyrzucam szypułek i wykorzystuje je ze względu na liczne wartości odżywcze.
Moja babcia nauczyła mnie jak utrwalić perfumy na skórze. Efekt jest niewiarygodnyJak wykorzystać szypułki od truskawek?
W moim domu nigdy nie wyrzucamy szypułek truskawek. Z szypułek warto przygotować naprawdę prosty napar, który będzie zbawieniem na najróżniejsze dolegliwości. Jednak zanim wykorzystamy szypułki, musimy dobrze umyć owoce wraz z szypułkami.
Napar z szypułek przygotowuję w bardzo prosty sposób. Garść szypułek wystarczy zalać ciepłą wodą i odczekać aż trochę wystygnie. Szypułki truskawek pomagają na zapalenia jamy ustnej, mogą wesprzeć w czasie infekcji układu moczowego, pomagają wyleczyć zapalenie gardła, a nawet mogą być wsparciem w czasie leczenia kamieni żółciowych.
Truskawki można jeść razem z szypułkami
Nie wiem, czy wiecie, ale truskawki powinniśmy myć razem z szypułkami. Dzięki temu mają znacznie bardziej wyrazisty smak. Obierając truskawki i myją je bez szypułek, wypłukujemy z nich część smaku i aromatu.
Osobiście jem truskawki razem z szypułkami. Przede wszystkim dlatego, że w całości truskawki wraz z szypułkami mają więcej wartości odżywczych. Poza tym szypułki sprawiają, że truskawki smakują po prostu lepiej.