Kanie są teraz w każdym lesie. Dzięki 5 różnicom nie pomylisz ich ze sromotnikiem
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. W niektórych regionach nadal możemy znaleźć smakowite okazy. Jednym z najbardziej cenionych grzybów są kanie. Jednak łatwo pomylić je z muchomorem sromotnikowym.
Muchomor sromotnikowy zawiera toksyny, które momentalnie niszczą wątrobę, prowadząc do śmierci. To właśnie dlatego wiele osób unika zbierania kani. Wystarczy jednak, że poznasz 5 zasadniczych różnic między grzybami, a na pewno unikniesz tragicznej w skutkach pomyłki.
Niezwykłe walory smakowe kani
Czubajka kania szczególnie doceniana jest przez wprawionych grzybiarzy. Najlepiej zjeść ją zaraz po zebraniu. Suszenie i mrożenie kani to nie najlepszy pomysł. Traci wtedy wszystkie swoje walory smakowe.
Kanie najlepiej zjeść jeszcze tego samego dnia. Doskonale smakują smażone i panierowane jak kotlety schabowe. Jednak wiele osób obawia się, zbierać kanie, ponieważ łato je pomylić z muchomorem sromotnikowym.
Kania ma kilka znaczących różnic, które dadzą nam pewność, że nie mamy do czynienia z muchomorem sromotnikowym. Na co dokładnie zwrócić uwagę w czasie grzybobrania? Jest 5 znaczących różnic.
Jak odróżnić kanię od muchomora?
Pierwszą znaczącą różnicą jest kapelusz. Kanie mają płaski kapelusz z charakterystycznym garbikiem pośrodku. Powierzchnia kapelusza kani jest chropowata z plamkami. Muchomor nie ma garbika, a jego kapelusz jest gładki i lśniący. Ma kolor oliwkowy.
Kolejną różnicą między kanią a muchomorem sromotnikowym są blaszki. Kani mają beżowe, natomiast u muchomora sromotnikowego są białe. Poza tym kilka różnic możemy zaobserwować na nóżce.
Nóżka kani jest długa i pokryta zygzakowatym brązowym wzorem. Natomiast nóżka muchomora sromotnikowego jest biała. Co jeszcze różni te dwa grzyby? Jeszcze znajdziemy kilka innych elementów.
Tak rozpoznasz kanię
Kanie od sromotnika odróżnimy też po pierścieniu na nóżce. U kani czubatki jest on ruchomy, natomiast w przypadku muchomora pierścień przypomina zwisającą falbankę. Pierścień muchomora nie jest ruchomy.
Co ciekawe grzyby rozpoznamy też po zapachu. Jeśli nadal nie mamy pewności, kanie warto powąchać. Zapach w przypadku czubatki jest typowo grzybowy. Muchomor sromotnikowy pachnie słodkawo i mdło.
Zobacz też:
- Pamiętasz serial „Ranczo”? Quiz TYLKO dla prawdziwych fanów
- Zdrowy i pyszny ketchup bez pomidorów. Składniki znajdziesz w parku zupełnie za darmo
- W kolejnym mieście wchodzi opłata za balkon. Kogo dotyczy?