Kroje na kawałki i wieszam na sznurku. Grzyby schną tak w chwilę
Sezon na grzyby możemy uznać za otwarty. Jednak zbieranie to jedno, po powrocie do domu musimy jeszcze grzyby wysuszyć. Jak to zrobić? Jest kilka sposobów na przygotowanie i przechowywanie grzybów.
Niektóre grzyby łatwiej ususzyć niż inne. Najlepiej nadają się do tego zabiegu takie okazy, które mają suchy kapelusz. Niżej zdradzam więcej.
Jak możemy wysuszyć grzyby?
Po grzybobraniu przychodzi czas na obrobienie i przygotowanie grzybów do przechowywania. Warto wiedzieć, że suszenie to nie jedyna opcja. Grzyby można mrozić, marynować, a nawet kisić.
Metod suszenia grzybów też jest kilka. Możemy do tego wykorzystać specjalną suszarkę lub piekarnik. Jednak ja wybieram jedną z metod, którą pokazał mi mój tata. Zanim przejdziemy do tego, musimy grzyby odpowiednio przygotować.
Jest jedna podstawowa zasada, o której musimy pamiętać. Do suszenia nadają się tylko grzyby zdrowe i bez robaków. Już po przebraniu i sprawdzeniu zebranych okazów możemy je przygotować. Niżej podpowiem, jak to zrobić.
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Jest kilka zasad, o których musimy pamiętać przed suszeniem grzybów. Przede wszystkim zebranych grzybów nie moczymy i nie myjemy, ponieważ wtedy nabierają wody. W wyniku tego proces suszenia jest nieskuteczny.
Grzyby przed suszeniem należy obrać i oczyścić. Pozbywamy się resztek ściółki, liści, igiełek piasku i ziemi. Nie da się tego zrobić już po wysuszeniu. Jaka metoda suszenia jest najlepsza? Każda ma swoich zwolenników i przeciwników.
Grzyby możemy suszyć w piekarniku, rozłożone na papierze śniadaniowym, a nawet na kaloryferze. Jednak ja wybieram sposób, który znany i stosowany jest od lat. Niżej zdradzę moją metodę.
Mój sposób na suszenie grzybów
W moim przypadku najlepiej sprawdza się suszenie grzybów na sznurku. Oczyszczone grzyby kroję na kawałki i wieszam na cienkim sznurku. Suszę w suchym i przewiewnym miejscu. Ta metoda sprawdza się u mnie najlepiej.
Jeśli nie jesteś pewien, czy zebrane grzyby są jadalne, dowiedz się, jak to sprawdzić. Zobacz, jak robią to doświadczeni grzybiarze.