Moje pomidory mają końskie zdrowie. Używam 1 oprysku
Co roku decyduje się na pomidory w ogrodzie. Uwielbiam smak świeżych pomidorów w mojej kuchni, a na zimę przygotowuje z nich przetwory. Nie wyobrażam sobie lata bez pomidorów. Jednak co zrobić, żeby pomidory nie chorowały? Mam na to sprawdzony oprysk na pomidory.
Na co najczęściej chorują pomidory?
Pomidory w ogrodzie zwykle cierpią na trzy choroby. Przed wieloma z nich możemy zabezpieczyć nasze warzywa, stosując oprysk na pomidory. Jedną z chorób jest zaraza ziemniaka, która objawia się czarnymi plamami na liściach.
Pomidory mogą cierpieć też na mączniak prawdziwy. W tym przypadku na liściach pojawia się biały nalot, który stopniowo obejmuje całą rośliny. Może przenosić się też na inne rośliny. W tym przypadku również warto zastosować oprysk na pomidory. Trzecią chorobą jest szara pleśń, o której świadczą plamy z białym nalotem.
Jeśli chcemy zapobiec chorobą, możemy pomidory odpowiednio zabezpieczyć. W tym celu warto zastosować profilaktyczny oprysk na pomidory, który u mnie sprawdza się fantastycznie. Moje pomidory w ogóle nie chorują.
Ten oprysk uratuje wszystkie pomidory
Pomidory trafiają na nasz stół, dlatego najlepszy oprysk na pomidory, to taki ekologiczne. Pomidory możemy profilaktycznie zabezpieczyć produktem, który większość z nas ma w kuchni. Chodzi o mleko, które skutecznie zabezpieczy warzywa.
Ekologiczny oprysk na pomidory przegotujemy z nietłustego mleka i wody w proporcji 5:1. Ja dodaję do niego jeszcze kilka kropli płynu do mycia naczyń, który sprawia, że mieszanka lepiej utrzymuje się na roślinach. Od kiedy stosuję ten oprysk, moje pomidory nigdy nie chorują.
Odpowiednia pielęgnacja pomidorów jest kluczowa
Poza ekologicznym opryskiem na pomidory niezwykle ważne jest dbanie o ich stan. Odpowiednio pielęgnowane i zadbane pomidory będą mniej podatne na różnego rodzaju choroby.
Pomidory powinniśmy regularnie podlewać i zasilać odpowiednim nawozem . Dzięki temu będą pięknie rosły. Zdrowe rośliny nie będą chorowały. Warto też pomyśleć o odpowiedniej odmianie, która jest mniej podatna na choroby.