Mrozisz koperek? Prawie każdy popełnia ten błąd, robi się to inaczej
Chyba każdy przeżył to w młodości. Otwieramy pudełko z lodami, a tam… koperek! Koperek w polskiej kuchni to prawdziwa klasyka. Jego zwolennicy używają go niemalże od wszystkiego. Przyprawiamy nim zupy, dodajemy do sałatek, czy ziemniaków. Jednak czy wiemy jak go przechowywać?
Okazuje się, że wielu z nas niepoprawnie mrozi koperek. Ten prosty, aczkolwiek nieznany patent, który przedstawimy wam w poniższym artykule, na zawsze odmieni wasze podejście do przypraw. Tak aromatycznego koperku w środku mroźnej zimy jeszcze nie jedliście, macie na to nasze słowo.
Czy warto mrozić koperek?
Jeśli po pierwszych akapitach tego artykułu zaczęliście się zastanawiać, czy w ogóle warto mrozić koperek, spieszymy z odpowiedzią. Oczywiście, że warto. Poprawnie zamrożony koperek nie straci wartości odżywczych i swojego specyficznego, intensywnego aromatu.
Ważne natomiast aby mrozić go zgodnie ze sztuką kulinarną. Dlatego też, jeśli do dziś mroziliście koperek w plastikowych pojemnikach, czym prędzej wyrzućcie tak przechowywane natki. Zioła mrożone w ten sposób wręcz przechodzą smakiem plastiku. Obrzydlistwo!
Zachowaj smak i aromat koperku na dłużej
Jeśli chcecie zamrozić koperek i wykorzystać go w mroźny, zimowy czas, znacznie lepszą alternatywą dla plastikowych pojemników będzie zamrożenie go w woreczkach strunowych.
Woreczki te znacznie lepiej znoszą niskie temperatury, są bardziej higieniczne od plastikowych pudełek, a przy tym można je dowolnie ułożyć w zamrażarce.
Jeśli kiedykolwiek walczyliście z upchnięciem nieforemnego pudełka z koperkiem w ciasnej półce zamrażarki, z pewnością praktyczność woreczków strunowych przypadnie wam do gustu.
Alternatywne sposoby na mrożenie koperku
Jeśli z jakichkolwiek przyczyn nie macie w domu woreczków strunowych, wykorzystajcie do tego celu wytrzymałe woreczki śniadaniowe. Pamiętajcie tylko o tym, by tak je zabezpieczyć, aby koperek przypadkiem nie rozsypał się po całej zamrażarce . Polecamy zaklejenie takich woreczków taśmą.
Drodzy Czytelnicy, jaki jest wasz patent na mrożenie koperku? Praktykujecie tę metodę, czy też wolicie kupić suszony koper w sklepie, w małych, poręcznych opakowaniach? Koniecznie podzielcie się z nami waszymi spostrzeżeniami w komentarzach.
Zobacz także:
- Wietrzysz tak zimą? Zapłacisz fortunę za ogrzewanie
- Nałóż na okna. Wystarczy kilka kropel i nie będą parować
- Chcesz, by pralka działała przez wiele lat? O tej czynności nie możesz zapomnieć