Nie przepłacam za miód. W kwietniu robię go samodzielnie
Wczesna wiosna to idealny moment na samodzielne przygotowanie miodu. Doskonale sprawdzi się na odporność i wesprze detoksykację organizmu. Jak zrobić go samodzielnie o tej porze roku?
W kwietniu przygotowuję miód z mniszka lekarskiego. To jeden z najzdrowszych gatunków i działa zbawiennie na wiele dolegliwości. Zdradzę, jak go zrobić. Przepis jest niezwykle prosty.
Niezwykłe właściwości miodu z mniszka lekarskiego
Miód z mniszka lekarskiego nie jest tak popularny. Raczej nie często możemy kupić go u pszczelarzy. Niezwykle ciężko taki specjał pozyskać. Właśnie dlatego, jak już uda nam się go znaleźć, sporo kosztuje.
Miód z mniszka lekarskiego ma niezwykłe właściwości. Zawiera sporo składników odżywczych. Znajdziemy w nim żelazo, potas, fosfor oraz mangan. Nie brakuje w nim też witamin.
Ma w sobie witaminy z grupy B, witaminę C, A i D. Jakie właściwości ma ten nietypowy miód? Mniszek lekarski często uznawany jest za chwast, kiedy w rzeczywistości miód przygotowany z tej rośliny jest naprawdę wartościowy.
Właściwości miodu z mniszka lekarskiego
Miód z mniszka lekarskiego pomaga na schorzenia wątroby. Dobrze sprawdza się na problemy z drogami żółciowymi, zgagą. Jednak to nie wszystko. Miodu z mniszka lekarskiego ma jeszcze kilka właściwości:
- przeciwświądowe,
- antybakteryjne,
- przeciwzapalne,
- przeciwgrzybicze.
Jak widzisz, miód z mniszka lekarskiego pomoże w walce z grypą, przeziębieniem, alergią i innymi schorzeniami. Fantastycznie wzmacnia odporność i dostarcza wielu cennych witamin i minerałów. Naprawdę warto mieć go w swojej spiżarni.
Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?
Miód z mniszka lekarskiego możemy zrobić sami. Nie jest to taki sam miód, jak ten dostępny u pszczelarzy, ale działa naprawdę dobrze. Do przygotowania miodu będziemy potrzebować:
- około 500 kwiatów mniszka lekarskiego,
- 1 litr wody,
- 1 kilogram cukru,
- soku z dwóch cytryn lub jednej pomarańczy (miód będzie miał wtedy nieco inny smak)
Zebrane kwiaty rozkładamy na gazecie i odstawiamy w słoneczne miejsce na kilka godzin. W ten sposób pozbędziemy się z nich malutkich, czarnych robaczków. Następnie zalewamy je wodą i gotujemy przez 15 min.
Całość odstawiamy na 24 godziny. Następnie przecedzamy i do płynu dodajemy pozostałe składniki. Tak przygotowany miód gotujemy przez 3 godziny, przelewamy do słoiczków i odstawiamy na dwa dni. Warto wprowadzić do diety.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Liz Hayes” na YouTube
Zobacz także:
- Tak pobudzisz róże do wzrostu i ochronisz przed szkodnikami
- Kosztuje niecałe 5 zł. Chłodzi mieszkanie w upał lepiej niż wiatrak
- Dawne metody na bogate zbiory pomidorów