Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Nie tylko do zabawy. Żołędzie są cenniejsze niż myślisz, wykorzystasz je w kuchni
Małgorzata Krajewska
Małgorzata Krajewska 30.09.2023 19:19

Nie tylko do zabawy. Żołędzie są cenniejsze niż myślisz, wykorzystasz je w kuchni

jak wykorzystać żołędzie?
Canva/Africa Images, Canva/sergiimostovyi

Żołędzie najczęściej kojarzą się z ludzikami, które jesienią wykonują dzieci. Podobnie jak kasztany stanowią doskonały materiał do prac manualnych. W przeciwieństwie jednak do kasztanów, których nie jadamy, żołędzie można z powodzeniem wykorzystać w kuchni.

Żołędzie posiadają wiele cennych właściwości i mogą być wartościowe nie tylko dla wiewiórek czy dzików, ale też dla ludzi. Jak wykorzystać żołędzie? Pomysłów jest wiele, a niektóre mogą naprawdę zaskoczyć.

Żołędzie są smaczne i zdrowe

Aby wykorzystać żołędzie w kuchni lub jako środek leczniczy przede wszystkim trzeba się wybrać na długi spacer, gdzie rosną dęby. Żołędzie to nasiona dębu, czyli drzewa z rodziny bukowatych.

Wszystkie rodzaje żołędzi są jadalne, ale niektóre gatunki muszą być przed spożyciem specjalnie przygotowane. Najczęściej jadane są żołędzie z dębu Emory, białego dębu Oregon oraz dębu wielkoowocowego. Żołędzie poddajemy procesowi ługowania, czyli usuwamy z nich szkodliwe dla zdrowia substancje, np. taniny. Żołędzie nie powinny być spożywane na surowo, po obróbce będą smaczne i zdrowe.

Żołędzie są bogate w węglowodany, są niskokaloryczne, zawierają witaminy z grupy B, potas, miedź, żelazo i magnez. Dobrze wpływają m.in. na pracę nerek, krążenie krwi oraz gospodarkę wodno-elektrolitową.

Projekt bez nazwy (6).jpg
Canva/paleka19, Getty Images

Żołędzie możemy wykorzystać w kuchni

Mąka z żołędzi nie należy do powszechnie wytwarzanych produktów w naszych kuchniach. Z nasion dębu otrzymamy twardą mąkę, a dzięki temu wypieki będą kruche i chrupiące. 

Aby przygotować mąkę z żołędzi, najpierw musimy usunąć z nich garbniki, czyli poddać je procesowi ługowania. Ługowanie polega na namoczeniu żołędzi w wodzie z popiołem z drzew liściastych, najlepiej dębu. Następnie wysuszone żołędzie mielimy do momentu aż otrzymamy mąkę.

Co jeszcze zrobimy z żołędzi?

Z żołędzi możemy też zrobić żołędziówkę, czyli nalewkę. Nalewka z żołędzi pomoże w niestrawności. Aby ją wykonać, najpierw musimy przygotować kawę z żołędzi. W tym celu rozdrabniamy i prażymy nasiona dębu, zalewamy wrzątkiem i parzymy przez ok. 45 minut.

Następnie studzimy, przecedzamy przez sitko, dodajemy cukier, odrobinę sody oczyszczonej i spirytus. Nalewkę przelewamy do butelki i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne i chłodne miejsce.

Projekt bez nazwy (5).jpg
Canva/pasja1000, pixabay

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10