DomekIOgrodek.pl Kuchnia Nie wyrzucaj zużytych torebek po herbacie. Mają nadzwyczajnie cenne właściwości
canva/jen_i, Getty Images

Nie wyrzucaj zużytych torebek po herbacie. Mają nadzwyczajnie cenne właściwości

10 lutego 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Torebka po herbacie najczęściej ląduje w koszu. Okazuje się jednak, że jest to podstawowy błąd. Wystarczy włożyć ją do lodówki, by przekonać się, jak wiele może to dać nam korzyści.

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów. Poza tym, że doskonale nawadnia i rozgrzewa organizm, ma też inne przydatne właściwości.

Torebka po herbacie przyda się w lodówce

Po zaparzeniu herbaty torebkę warto odsączyć i włożyć do lodówki. To bardzo prosty sposób, który przy okazji jest ekologiczny i wykorzystuje te właściwości herbaty, o których wielu domowników nie ma pojęcia.

Okazuje się bowiem, że czarna herbata to doskonały pochłaniacz i neutralizator przykrych zapachów. Torebka po herbacie włożona do lodówki pomoże nam pozbyć się niechcianych aromatów.

Co więcej, jest to także niezawodny patent na usunięcie nadmiaru wilgoci , która prowadzi do szybkiego rozwoju pleśni.

Torebkę po herbacie najlepiej umieścić na talerzyku, a następnie postawić ją na półce w lodówce. Efekty powinny pojawić się już po upływie doby. Oczywiście pamiętajmy, że im większa lodówka, tym więcej powinniśmy użyć torebek.

Torebka po herbacie jest niezwykle cenna

Kolejną zaletą torebek po herbacie jest możliwość wykorzystania ich do usunięcia nieprzyjemnych zapachów z dłoni. Trzeba jedynie wysypać z nich herbaciany miał i wetrzeć go w skórę, a pochłonie wszystkie przykre aromaty.

Napar przyrządzony z kilku zużytych torebek sprawdzi się również w celu nabłyszczenia talerzy, szklanek kubków i reszty stołowej zastawy. Wystarczy zamoczyć w nim czystą ściereczkę i wypolerować naczynia.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy