Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Nikt nie wie do czego służy dziurka w patelni. W szkołach tego nie uczą
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 20.08.2023 17:42

Nikt nie wie do czego służy dziurka w patelni. W szkołach tego nie uczą

Patelnia
canva/nndanko, Getty Images

To właśnie jej używamy do pieczenia, gotowania i podgrzewania. Ciężko wyobrazić sobie bez niej kuchnie. Jeden element w patelni może zastanawiać. Po co w uchwycie znajduje się dziurka?

Dziurka w uchwycie patelni ma dwa zastosowania. Jedno z nich jest dla części osób w miarę oczywiste. O drugim wie naprawdę niewiele osób.

Do czego służy dziurka w uchwycie patelni?

W kuchni jest kilka takich przedmiotów, bez których się nie obejdziemy. Jednym z nich jest właśnie patelnia. W jej uchwycie często znajduje się dziurka. Na pozór nieprzydatna ma aż dwa zastosowania.

Dziurka w patelni może posłużyć nam do jej zawieszenia. Ta funkcja sprawdzi się przede wszystkim, jeśli w kuchni mamy drążek kuchenny. Takie zastosowanie jest naprawdę ciekawe, ale to nie jedyna możliwość.

Dziurka w uchwycie patelni może pomóc nam w czasie gotowania. O tym triku wie naprawdę niewiele osób. Jak jeszcze możemy wykorzystać dziurkę w uchwycie? To rozwiązanie Cię zaskoczy.

Projekt bez nazwy (21).jpg
Canva / Rob Byron's Images

Po co w uchwycie patelni dziurka?

Dziurka w uchwycie patelni pomoże zachować porządek w czasie gotowania. Naprawdę niewiele osób wykorzystuje ją właśnie w ten sposób. Warto wiedzieć, do czego możemy jej jeszcze użyć.

W czasie gotowania w dziurce w uchwycie patelni możemy odłożyć łyżkę lub mieszadełko. Dzięki temu nie pobrudzimy blatu resztkami przygotowywanego jedzenia. Wiedziałaś o tym zastosowaniu?

Naprawdę wiele osób nie wie, do czego służy otwór w uchwycie. Gotowanie dzięki niemu może być znacznie prostsze. Poza tym warto wiedzieć, jaka patelnia uchodzi za najtrwalszą. W jaki rodzaj warto zainwestować?

Jak patelnia jest najtrwalsza?

Na rynku znajdziemy patelnie wykonane z naprawdę różnych materiałów. Są takie zrobione ze stali, pokryte teflonem i żeliwne. To właśnie te ostatnie są uważane za najtrwalsze. Mają jednak jeden minus — są bardzo ciężkie.

W patelnie żeliwne warto zainwestować z uwagi na ich trwałość. Natomiast z otworu w rączce możemy korzystać w czasie gotowania.

patelnia
Canva / Manuta, Getty Images