Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Oderwij je jak najszybciej. Główki czosnku i cebuli urosną
Paulina Korzec
Paulina Korzec 22.05.2024 11:34

Oderwij je jak najszybciej. Główki czosnku i cebuli urosną

Cebula
Fot. YouTube/infouprawa, Canva/DaveAlan

Czosnek i cebula to chętnie uprawiane przez nas warzywa. Doskonale czują się w naszym klimacie i łatwo uzyskać obfite plony, które znajdują wiele zastosowań w kuchni i nie tylko.

Pielęgnacja czosnku i cebuli nie jest zbyt skomplikowana, ale warto poznać kilka trików, dzięki którym rośliny pięknie obrodzą i wydadzą dorodne, zdrowe warzywa. Już teraz przeprowadź jeden ważny zabieg.

Cebula i czosnek - zdrowe, pyszne i łatwe w uprawie

Cebula i czosnek to niezastąpione warzywa w każdej kuchni i w każdym ogrodzie. Są bardzo zdrowe, słyną ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i antywirusowych, a do tego nadają smak wielu daniom.

Uprawa tych warzyw jest dość prosta i szybko pozwala cieszyć się plonami, zwłaszcza jeśli w swoim warzywniku zasadzimy cebulę dymkę, a czosnek wysadzimy z ząbków. Możemy również zdecydować się na wysianie cebuli, jednak na plony przyjdzie nam nieco poczekać.

Cebula i czosnek dość dobrze znoszą niskie temperatury, wiec do gruntu mogą trafić wczesną wiosną, nawet na początku kwietnia. Kluczowy w uprawie tych roślin jest jednak kolejny miesiąc, czyli maj. Wtedy musimy wdrożyć kilka zabiegów pielęgnacyjnych, dzięki którym w sezonie zbierzemy dorodne warzywa.

Jak pielęgnować czosnek i cebulę?

Istotnym elementem pielęgnacji cebuli i czosnku jest podlewanie, ale należy tu zachować umiar - nadmiar wody doprowadzi do gnicia cebulek. Ważne jest także regularne nawożenie.

Czosnek i cebula preferują glebę żyzną i lekką, dlatego warto co jakiś czas spulchniać podłoże, wzruszając ziemię w otoczeniu roślin. Niezbędnych składników odżywczych dostarczymy tym roślinom, stosując obornik rok przed uprawą, a także kompost bezpośrednio przed zasadzeniem.

Na początkowym etapie uprawy cebuli i czosnku należy stosować nawozy azotowe, a następnie dostarczać roślinom wapnia i potasu. W tym celu możemy wykorzystać nawóz sporządzony ze skórki od banana oraz skorupek od jajek. Jeśli natomiast zauważymy, że czosnek i cebula żółkną, a szczypior się skręca, możemy zastosować oprysk z wrotyczu.

Zrywaj, by cebula i czosnek urosły duże

Wiosną czosnek i cebula, podobnie jak inne rośliny jadalne o tej porze, rozpoczynają kwitnienie. Jeśli jednak nie zależy nam na uzyskaniu nasion, a chcemy uzyskać dorodne warzywa, koniecznie oberwijmy kwiaty.

Dzięki temu rośliny nie wkładają tyle energii w rozwój kwiatostanu, a wszystkie niezbędne składniki odżywcze trafiają do cebuli, na której rozwoju najbardziej nam zależy.

Im szybciej oberwiemy kwiaty, tym szybciej roślina “skupi się” na rozroście cebulek. Ale uwaga! Nie wyrzucajmy ściętych pędów. Kwiatostany czosnku bardzo dobrze smakują i pasują do wielu dań.

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału infouprawa na YouTube.

Zobacz także: