Oderwij je jak najszybciej. Główki czosnku i cebuli urosną
Czosnek i cebula to chętnie uprawiane przez nas warzywa. Doskonale czują się w naszym klimacie i łatwo uzyskać obfite plony, które znajdują wiele zastosowań w kuchni i nie tylko.
Pielęgnacja czosnku i cebuli nie jest zbyt skomplikowana, ale warto poznać kilka trików, dzięki którym rośliny pięknie obrodzą i wydadzą dorodne, zdrowe warzywa. Już teraz przeprowadź jeden ważny zabieg.
Cebula i czosnek - zdrowe, pyszne i łatwe w uprawie
Cebula i czosnek to niezastąpione warzywa w każdej kuchni i w każdym ogrodzie. Są bardzo zdrowe, słyną ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i antywirusowych, a do tego nadają smak wielu daniom.
Uprawa tych warzyw jest dość prosta i szybko pozwala cieszyć się plonami, zwłaszcza jeśli w swoim warzywniku zasadzimy cebulę dymkę, a czosnek wysadzimy z ząbków. Możemy również zdecydować się na wysianie cebuli, jednak na plony przyjdzie nam nieco poczekać.
Cebula i czosnek dość dobrze znoszą niskie temperatury, wiec do gruntu mogą trafić wczesną wiosną, nawet na początku kwietnia. Kluczowy w uprawie tych roślin jest jednak kolejny miesiąc, czyli maj. Wtedy musimy wdrożyć kilka zabiegów pielęgnacyjnych, dzięki którym w sezonie zbierzemy dorodne warzywa.
Jak pielęgnować czosnek i cebulę?
Istotnym elementem pielęgnacji cebuli i czosnku jest podlewanie, ale należy tu zachować umiar - nadmiar wody doprowadzi do gnicia cebulek. Ważne jest także regularne nawożenie.
Czosnek i cebula preferują glebę żyzną i lekką, dlatego warto co jakiś czas spulchniać podłoże, wzruszając ziemię w otoczeniu roślin. Niezbędnych składników odżywczych dostarczymy tym roślinom, stosując obornik rok przed uprawą, a także kompost bezpośrednio przed zasadzeniem.
Na początkowym etapie uprawy cebuli i czosnku należy stosować nawozy azotowe, a następnie dostarczać roślinom wapnia i potasu. W tym celu możemy wykorzystać nawóz sporządzony ze skórki od banana oraz skorupek od jajek. Jeśli natomiast zauważymy, że czosnek i cebula żółkną, a szczypior się skręca, możemy zastosować oprysk z wrotyczu.
Zrywaj, by cebula i czosnek urosły duże
Wiosną czosnek i cebula, podobnie jak inne rośliny jadalne o tej porze, rozpoczynają kwitnienie. Jeśli jednak nie zależy nam na uzyskaniu nasion, a chcemy uzyskać dorodne warzywa, koniecznie oberwijmy kwiaty.
Dzięki temu rośliny nie wkładają tyle energii w rozwój kwiatostanu, a wszystkie niezbędne składniki odżywcze trafiają do cebuli, na której rozwoju najbardziej nam zależy.
Im szybciej oberwiemy kwiaty, tym szybciej roślina “skupi się” na rozroście cebulek. Ale uwaga! Nie wyrzucajmy ściętych pędów. Kwiatostany czosnku bardzo dobrze smakują i pasują do wielu dań.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału infouprawa na YouTube.
Zobacz także:
- Włóż pod korzeń. Papryka urośnie szybciej
- Moja pietruszka błyskawicznie więdnie. Wiem jednak jak przywrócić ją do żywych
- Gdzie jest burza? Możliwe zalania domów i upraw