Moja pietruszka błyskawicznie więdnie. Wiem jednak jak przywrócić ją do żywych
![Pietruszka](https://images.iberion.media/images/1920/Pietruszka_601ef03fd9.jpg)
Zioła podbiły nasze podniebienia. Polacy pokochali bazylię, szałwię czy rozmaryn, ale w naszych kuchniach wciąż wiodą prym typowo polskie zioła z pietruszką na czele.
Uwielbiamy pietruszkę za jej niepowtarzalny smak, wartości odżywcze i łatwość uprawy we własnym ogródku, a nawet na balkonie. Jak jednak przechowywać tę roślinę, by na dłużej zachowała swoje walory smakowe i zdrowotne?
Niezastąpiona pietruszka
Smaku pietruszki nie da się pomylić z żadnym innym. Jej charakterystyczny, nieco korzenny aromat, nuta goryczy i słodki posmak idealnie pasują do wielu dań, poczynając od rosołu, przez pesto, aż po sałatki. W kuchni używamy także korzenia pietruszki, jednak to po natkę sięgamy najczęściej.
Zielone liście pietruszki są cenne nie tylko z uwagi na ich niewątpliwe walory smakowe, ale także ze względu na wartości odżywcze. Roślina ta zawiera wiele cennych minerałów i mikroelementów, w tym żelazo oraz witaminy z grupy A, B i C.
Jedyną wadą pietruszki jest to, że - podobnie zresztą jak inne zioła - po zerwaniu szybko więdnie. Nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść świeży pęczek od razu, dlatego warto wiedzieć, jak przechowywać zieleninę, by na dłużej zachować jej walory smakowe i odżywcze.
![Pietruszka](https://images.iberion.media/images/origin/Pietruszka_1_87b8be5cf2.jpg)
Jak przechowywać pietruszkę?
Są dwie rzeczy, których potrzebuje pietruszka po zerwaniu - są to chłód i woda. Jeśli więc zamierzamy przechowywać zieleninę w lodówce, możemy umieścić ją w pojemniku z wodą.
Bardziej praktycznym i wygodniejszym rozwiązaniem jest owinięcie łodyżek szmatką wykonaną z bawełny lub nawet ręcznikiem papierowym. Pakunek zwilżamy wodą i wkładamy do lodówki. Zioła mają w ten sposób zapewniony stały dostęp do wilgoci i nie więdną podczas przechowywania.
Powyższy trik sprawdzi się nie tylko w przypadku pietruszki, ale też koperku, tymianku czy rozmarynu i innych ziół o nieco twardszych łodyżkach.
Jak ożywić zwiędniętą pietruszkę?
W przypadku nieprawidłowego przechowywania pietruszka szybko więdnie - staje się wiotka i pozbawiona koloru głębokiej zieleni. Takiej natce możemy przywrócić dawny blask poprzez zanurzenie na kilkanaście minut w wodzie z lodem.
Inny trik również wiąże się z zastosowaniem wody, tym razem jednak wrzącej. Podcinamy łodyżki pietruszki i przez chwilę fundujemy jej “gorącą kąpiel”. Po zanurzeniu we wrzątku przechowujemy w lodówce, trzymając się wyżej opisanych zasad. Dzięki pietruszka odzyska jędrność i sprężystość.
![Zioła](https://images.iberion.media/images/origin/Ziola_19ee810b85.jpg)
Zobacz także:
- Nietypowe odmiany mięty. Pachną czekoladą i ananasem
- Unikaj 5 typowych błędów podczas uprawy buraków
- Ogórki będą miały plony kilka tygodni dłużej. Złota rada
![Oprysk na pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/oprysk_pomidorow_ece87a30a1.jpg)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Warzywa_1_e95f2007bf.jpg)
![Borówki](https://images.iberion.media/images/origin/borowki_1_d9a6282f4b.jpg)
![kwiaty na polanie](https://images.iberion.media/images/origin/kwiaty_na_polanie_6c64fc4e44.jpg)
![Koper](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_f952b22465.jpg)
![Uprawa borówki](https://images.iberion.media/images/origin/Uprawa_borowek_5f152533a6.jpg)
![Zucchiolo](https://images.iberion.media/images/origin/Zucchiolo_74b7a0b857.jpg)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![Uprawa ogórków](https://images.iberion.media/images/origin/Uprawa_ogorkow_5794098c99.jpg)
![Liście pomidora](https://images.iberion.media/images/origin/obrywanie_lisci_pomidora_a6890a9573.jpg)
![Cebula](https://images.iberion.media/images/origin/cebula_1_9f3de75531.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_727eeeb09a.jpg)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![Zaraza ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/Zaraza_ziemniaczana_c965eb1922.jpg)
![Pomidory w ogrodzie](https://images.iberion.media/images/origin/Pomidory_w_ogrodzie_8668698d93.jpg)
![Hibiskus](https://images.iberion.media/images/origin/hibiskus_7828a20843.jpg)
![Ogórki i pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_i_pomidory_41e6a02680.jpg)
![Chodnik](https://images.iberion.media/images/origin/chodnik_e21b34ddb9.jpg)
![podlewanie pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/gnojowka_9aa6f4613c.jpg)
![Liście pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/Liscie_pomidorow_5d89d7123f.jpg)
![Czarna armatura](https://images.iberion.media/images/origin/Czarna_armatura_0d586c269b.jpg)
![Bób](https://images.iberion.media/images/origin/Bob_875a4c01a3.jpg)
![Podlewanie warzyw](https://images.iberion.media/images/origin/Podlewanie_warzyw_fdb09e66ce.jpg)
![Ślimaki](https://images.iberion.media/images/origin/Slimaki_a090750342.jpg)
![brukiew](https://images.iberion.media/images/origin/brukiew1_0231b493bf.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![czereśnie z ogonkami](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie1_33c516f356.jpg)
![obrany ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/ogorek1_210f7261da.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![Pomidory, działanie pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/Dlaczego_warto_jesc_pomidory_1a67599394.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_6d1d6365bb.jpg)
![Stragan z warzywami](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_14_T132716_054_f22faaa8f2.jpg)