Moja pietruszka błyskawicznie więdnie. Wiem jednak jak przywrócić ją do żywych
Zioła podbiły nasze podniebienia. Polacy pokochali bazylię, szałwię czy rozmaryn, ale w naszych kuchniach wciąż wiodą prym typowo polskie zioła z pietruszką na czele.
Uwielbiamy pietruszkę za jej niepowtarzalny smak, wartości odżywcze i łatwość uprawy we własnym ogródku, a nawet na balkonie. Jak jednak przechowywać tę roślinę, by na dłużej zachowała swoje walory smakowe i zdrowotne?
Niezastąpiona pietruszka
Smaku pietruszki nie da się pomylić z żadnym innym. Jej charakterystyczny, nieco korzenny aromat, nuta goryczy i słodki posmak idealnie pasują do wielu dań, poczynając od rosołu, przez pesto, aż po sałatki. W kuchni używamy także korzenia pietruszki, jednak to po natkę sięgamy najczęściej.
Zielone liście pietruszki są cenne nie tylko z uwagi na ich niewątpliwe walory smakowe, ale także ze względu na wartości odżywcze. Roślina ta zawiera wiele cennych minerałów i mikroelementów, w tym żelazo oraz witaminy z grupy A, B i C.
Jedyną wadą pietruszki jest to, że - podobnie zresztą jak inne zioła - po zerwaniu szybko więdnie. Nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść świeży pęczek od razu, dlatego warto wiedzieć, jak przechowywać zieleninę, by na dłużej zachować jej walory smakowe i odżywcze.
Jak przechowywać pietruszkę?
Są dwie rzeczy, których potrzebuje pietruszka po zerwaniu - są to chłód i woda. Jeśli więc zamierzamy przechowywać zieleninę w lodówce, możemy umieścić ją w pojemniku z wodą.
Bardziej praktycznym i wygodniejszym rozwiązaniem jest owinięcie łodyżek szmatką wykonaną z bawełny lub nawet ręcznikiem papierowym. Pakunek zwilżamy wodą i wkładamy do lodówki. Zioła mają w ten sposób zapewniony stały dostęp do wilgoci i nie więdną podczas przechowywania.
Powyższy trik sprawdzi się nie tylko w przypadku pietruszki, ale też koperku, tymianku czy rozmarynu i innych ziół o nieco twardszych łodyżkach.
Jak ożywić zwiędniętą pietruszkę?
W przypadku nieprawidłowego przechowywania pietruszka szybko więdnie - staje się wiotka i pozbawiona koloru głębokiej zieleni. Takiej natce możemy przywrócić dawny blask poprzez zanurzenie na kilkanaście minut w wodzie z lodem.
Inny trik również wiąże się z zastosowaniem wody, tym razem jednak wrzącej. Podcinamy łodyżki pietruszki i przez chwilę fundujemy jej “gorącą kąpiel”. Po zanurzeniu we wrzątku przechowujemy w lodówce, trzymając się wyżej opisanych zasad. Dzięki pietruszka odzyska jędrność i sprężystość.
Zobacz także:
- Nietypowe odmiany mięty. Pachną czekoladą i ananasem
- Unikaj 5 typowych błędów podczas uprawy buraków
- Ogórki będą miały plony kilka tygodni dłużej. Złota rada