Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Tradycyjny przepis, który znają babcie, niebo w gębie
Aleksandra Kwaterkiewicz
Aleksandra Kwaterkiewicz 06.02.2020 09:46

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Tradycyjny przepis, który znają babcie, niebo w gębie

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Tradycyjny przepis, który znają babcie, niebo w gębie
fot. Taken z Pixabay.com

Placki ziemniaczane to danie pochodzące z Wielkopolski. Szybko stały się ulubioną potrawą Polaków. W zależności od regionu Polski są serwowane z gulaszem, kwaśną śmietaną czy cukrem. W każdej restauracji szczycącej się polską kuchnią są obowiązkowe w karcie menu. Jednak wcale nie jest łatwo wykonać idealne placki ziemniaczane. Z pomocą przychodzi przepis Magdy Gessler.

Magda Gessler podczas wielu swoich wizyt w różnych restauracjach w ramach programu Kuchenne Rewolucje oceniała poziom restauracji na podstawie serwowanych w niej placków ziemniaczanych. Wiele razy to ta potrawa świadczyła czy w danym miejscu jest smacznie, czy nie. Placki ziemniaczane bowiem nie są prostym daniem.

Idealne placki to proporcja składników

Magda Gessler podpowiada jak przygotować nasze ulubione danie z podstawowych składników. Znana restauratorka odkryła dla nich idealną proporcję. Koniecznie jej wypróbuj. Placki powinny mieć chrupiące brzegi, a miękki środek. Według Gessler ten przepis zapewnia właśnie taki rezultat. Oto składniki:

1 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
sól i pieprz
olej do smażenia

Jak przygotować placki ziemniaczane?

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy. Koniecznie na małych oczkach, żeby konsystencja była idealna. Następnie masę wylewamy na sitko i odciskamy wodę do miski, to bardzo ważne, żeby wody nie wylewać. Po chwili na dnie miski powstanie naturalna skrobia, którą dodamy do masy. Następnie dołączamy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i mąkę. Z miski odlewamy wodę i dodajemy naturalnie powstałą skrobię. Ważne jest, żeby skrobia została zmieszana z łyżką gęstej śmietany. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej (niektórzy lubią używać innych tłuszczów, na przykład smalcu) i smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor. Objętość czy wielkość placków jest dowolna, ważne jest, żeby miały chrupiące brzegi.

Placki można podawać z wieloma dodatkami, spróbujcie przygotować gulasz, mięsny lub wegetariański, albo po prostu posypać je cukrem bądź posmarować śmietaną… Mniam! Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Tradycyjny przepis, który znają babcie, niebo w gębie
pixabay.com

Prawidłowe placki ziemniaczane powinny być chrupiące.

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Tradycyjny przepis, który znają babcie, niebo w gębie

Ważna jest również dobra jakość ziemniaków, które wykorzystujemy do placków.

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Tradycyjny przepis, który znają babcie, niebo w gębie

Do placków pasuje wiele sosów, wystarczy wybrać ten, który najbardziej lubisz.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Pierwsze objawy miażdżycy mózgu. Jej powikłania są niezwykle niebezpieczne
  2. Rewolucyjny przepis na chleb w jajku lepszy niż pizza. Robi się w 3 minuty, dlaczego wcześniej nikt go polecał?
  3. Gołąbki według staropolskiego przepisu. Nie znajdziesz go w książkach kucharskich
  4. Ciężarna kobieta poszła na USG. Kiedy ujrzała, co robią bliźniaki w jej brzuchu, odebrało jej mowę
  5. Najpiękniejsze znaki zodiaku. Tylko 3 z nich onieśmielają urodą
  6. Trudno uwierzyć. Uwielbiana aktorka zakończyła karierę i została zakonnicą

Źródło: pikio.pl