Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Tradycyjny przepis, który znają babcie, niebo w gębie
Aleksandra Kwaterkiewicz
Aleksandra Kwaterkiewicz 06.02.2020 09:46

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Tradycyjny przepis, który znają babcie, niebo w gębie

fot. Taken z Pixabay.com

Placki ziemniaczane to danie pochodzące z Wielkopolski. Szybko stały się ulubioną potrawą Polaków. W zależności od regionu Polski są serwowane z gulaszem, kwaśną śmietaną czy cukrem. W każdej restauracji szczycącej się polską kuchnią są obowiązkowe w karcie menu. Jednak wcale nie jest łatwo wykonać idealne placki ziemniaczane. Z pomocą przychodzi przepis Magdy Gessler.

Magda Gessler podczas wielu swoich wizyt w różnych restauracjach w ramach programu Kuchenne Rewolucje oceniała poziom restauracji na podstawie serwowanych w niej placków ziemniaczanych. Wiele razy to ta potrawa świadczyła czy w danym miejscu jest smacznie, czy nie. Placki ziemniaczane bowiem nie są prostym daniem.

Idealne placki to proporcja składników

Magda Gessler podpowiada jak przygotować nasze ulubione danie z podstawowych składników. Znana restauratorka odkryła dla nich idealną proporcję. Koniecznie jej wypróbuj. Placki powinny mieć chrupiące brzegi, a miękki środek. Według Gessler ten przepis zapewnia właśnie taki rezultat. Oto składniki:

1 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
sól i pieprz
olej do smażenia

Jak przygotować placki ziemniaczane?

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy. Koniecznie na małych oczkach, żeby konsystencja była idealna. Następnie masę wylewamy na sitko i odciskamy wodę do miski, to bardzo ważne, żeby wody nie wylewać. Po chwili na dnie miski powstanie naturalna skrobia, którą dodamy do masy. Następnie dołączamy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i mąkę. Z miski odlewamy wodę i dodajemy naturalnie powstałą skrobię. Ważne jest, żeby skrobia została zmieszana z łyżką gęstej śmietany. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej (niektórzy lubią używać innych tłuszczów, na przykład smalcu) i smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor. Objętość czy wielkość placków jest dowolna, ważne jest, żeby miały chrupiące brzegi.

Placki można podawać z wieloma dodatkami, spróbujcie przygotować gulasz, mięsny lub wegetariański, albo po prostu posypać je cukrem bądź posmarować śmietaną… Mniam! Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

placki ziemniaczane
pixabay.com

Prawidłowe placki ziemniaczane powinny być chrupiące.

placki ziemniaczane

Ważna jest również dobra jakość ziemniaków, które wykorzystujemy do placków.

placki ziemniaczane

Do placków pasuje wiele sosów, wystarczy wybrać ten, który najbardziej lubisz.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Pierwsze objawy miażdżycy mózgu. Jej powikłania są niezwykle niebezpieczne
  2. Rewolucyjny przepis na chleb w jajku lepszy niż pizza. Robi się w 3 minuty, dlaczego wcześniej nikt go polecał?
  3. Gołąbki według staropolskiego przepisu. Nie znajdziesz go w książkach kucharskich
  4. Ciężarna kobieta poszła na USG. Kiedy ujrzała, co robią bliźniaki w jej brzuchu, odebrało jej mowę
  5. Najpiękniejsze znaki zodiaku. Tylko 3 z nich onieśmielają urodą
  6. Trudno uwierzyć. Uwielbiana aktorka zakończyła karierę i została zakonnicą

Źródło: pikio.pl