Polacy je uwielbiają, a są niezwykle toksyczne. Tego warzywa lepiej unikaj
Mówią, że to samo zdrowie, bomba witaminowa oraz źródło wielu minerałów. Tymczasem okazuje się, że nawet to, co pozornie zdrowie może być toksyczne. Pomyślelibyście, że toksycznymi produktami mogą być warzywa?
Okazuje się, że chociaż Polacy je uwielbiają, powinni bardzo na nie uważać. Toksyczne warzywa mogą bowiem wyrządzić nam więcej szkody niż pożytku. Czy wiecie o jakim warzywie mowa?
To toksyczne warzywa. Lepiej ich unikaj
Z czym kojarzą wam się toksyczne warzywa? Z egzotycznymi krajami? Z podejrzanym pochodzeniem? Na pewno nie pomyślicie o tym, że toksyczne warzywa mogą pochodzić z waszych ogrodów czy pobliskich sklepów.
Co więcej, toksyczne warzywa cieszą się dużym uznaniem wśród Polaków, są postrzegane jako niskokaloryczne i niezwykle zdrowe. Jak się jednak okazuje, w rzeczywistości stanowią one ogromne zagrożenie dla zdrowia. Sezon na toksyczne warzywa trwa od maja do końca czerwca.
Chociaż trudno w to uwierzyć toksyczne warzywa to szparagi. Jak to możliwe, że warzywo to jest w rzeczywistości toksyczne? Spieszymy z wyjaśnieniem.
Doniesienia z Hamburga szokują
Wedle najnowszych doniesień z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu, szparagi stanowią jedne bardziej toksycznych warzyw, jakie możecie spożyć. Nie przez przypadek zajęły one drugie miejsce w konkursie na najbardziej toksyczną roślinę.
Szparagi, a właściwie ich odmiana lekarska „doceniona” została przede wszystkim za tendencję do absorbowania szkodliwych substancji z gleby takich jak pestycydy, metale ciężkie, a nawet kadm.
Niestety związki te są niezwykle szkodliwe dla człowieka. Zapewne nie trzeba nikogo uświadamiać, że spożycie szparagów nie jest najbardziej rozsądnym wyborem żywieniowym.
Czy należy zrezygnować z jedzenia szparagów?
Skoro wiecie już, że szparagi lekarskie to toksyczne warzywa, pora zastanowić się nad tym, czy należy całkowicie wyeliminować je z diety. Okazuje się, że niekoniecznie.
Jeśli macie możliwość kupienia ich ze sprawdzonych źródeł albo uprawiacie je samodzielnie w ramach ekologicznych upraw, te będą zdatne do spożycia. Jeśli jednak kupujecie je w sklepach, polecamy zaopatrzenie się w nie wyłącznie między majem a czerwcem. W późniejszym okresie szparagi bywają sztucznie modyfikowane, co tylko zwiększa ich toksyczność.
Chociaż szparagi istotnie zawierają bogate pokłady witamin: A, B, C, E, czy K i jedynie 20 kcal w 100 gramach, jeśli nie macie pewności co do ich pochodzenia, lepiej z nich zrezygnować. Co ważne, szparagów kategorycznie nie powinny spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową, czy kamienie nerkowe ze względu na dużą zawartość puryn.
ZOBACZ TAKŻE:
- Fasolka szparagowa jeszcze droższa niż rok temu. Tak sam ją posiejesz
- Oto 3 najbardziej trujące grzyby w Polsce. Poznajcie opinię dietetyka
- Już w lutym spryskaj nim drzewa owocowe. Żaden grzyb nie będzie miał szans