Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Polacy jedzą je w setkach, a są trujące. Najnowsze doniesienia powalają na łopatki
Kamil Świętek
Kamil Świętek 07.03.2024 10:41

Polacy jedzą je w setkach, a są trujące. Najnowsze doniesienia powalają na łopatki

Warzywa
Fot. Canva/Bianca Marie Arreola, The Bianca Arreola Collection

Ponoć warzywa to samo zdrowie, źródło cennych wartości odżywczych, minerałów i witamin. Tymczasem okazuje się, że nawet to, co pozornie dobre może być dla nas śmiertelnie niebezpieczne.

Co więcej, trujące warzywa, chociaż kojarzone są zwykle z egzotycznymi krajami, występują również w Polsce. Czy wiecie o jakim warzywie mowa? Jeśli nie, koniecznie zobaczcie, które z warzyw może wyrządzić wam więcej szkody, niż pożytku.

Trujące warzywa w Polsce

Wiele mówi się o tym, że Polska to stosunkowo bezpieczny kraj. To prawa. W naszym ekosystemie występuje stosunkowo mało niebezpiecznych zwierząt w porównaniu na przykład do Australii oraz znacznie mniejsza szansa na spożycie trującego warzywa czy owocu.

W końcu większość z nich znamy od dziecka, a rodzime owoce i warzywa w żadnym stopniu nie wydają się nam podejrzane. Niestety, pokazuje to, że rutyna może zgubić każdego.

Okazuje się, że uważane za niezwykle zdrowe, niskokaloryczne i lubiane przez Polaków trujące warzywo nie powinno stanowić części naszego całorocznego jadłospisu. Czy wiecie o jakim warzywie mowa?

Trujące warzywa 2.jpg
Canva/Chaded Panichsri, Chaded Panichsri's Images

Odkrycie badaczy z Hamburga szokuje

Wedle badań przeprowadzonych dla Ogrodu Botanicznego w Hamburgu, istnieje szereg toksycznych warzyw, które mogą nam zaszkodzić podobnie jak trujące grzyby.

Jak na złość drugie miejsce w tym „prestiżowym” zestawieniu otrzymały szparagi, a wyprzedziły je jedynie wisterie. Dlaczego jednak szparagi są aż tak trujące? Czy w takim razie w ogóle nie powinniśmy ich spożywać? Tutaj zdania są podzielone.

Dlaczego szparagi są trujące?

Skoro znacie już trujące warzywa występujące w naszych jadłospisach, pora zastanowić się, dlaczego szparagi mogą nam zaszkodzić. Wszystko przez ich zdolność do absorbowania szkodliwych substancji z gleby. Szparagi jak gąbka chłoną liczne pestycydy, metale ciężkie, a nawet kadm. Związki te są niezwykle szkodliwe dla człowieka.

Mimo to nie musimy całkowicie wykluczać szparagów z diety. Jeśli zakupimy je ze sprawdzonych, ekologicznych upraw, będą one zdatne do spożycia. W sklepach najlepiej zaopatrywać się w nie w sezonie, czyli między majem a czerwcem, gdyż wówczas istnieje najmniejsze ryzyko ich sztucznej modyfikacji.

Pamiętajcie jednak, że ze szparagów kategorycznie powinny zrezygnować osoby cierpiące na dnę moczanową, czy kamienie nerkowe ze względu na dużą zawartość puryn, które mogą niekorzystnie wpływać na ich zdrowie.

Trujące warzywa 3.jpg
Canva/ucius, Getty Images

ZOBACZ TAKŻE:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10