Polacy nie potrafią kulturalnie napić się herbaty? Popełniają karygodne błędy
Ile razy w życiu zdarzało wam się być w sytuacji, w której nie do końca wiedzieliście, jak należy się zachować? Niestety, tego typu zdarzenia mają często miejsce w eleganckich restauracjach.
Pół biedy, gdy nie wiemy jak poradzić sobie z daniem na rodzinnym przyjęciu, ale co w przypadku, gdy na firmowym bankiecie, od którego zależy nasz awans, popełnimy gafę? W tym artykule zajmiemy się kwestię kulturalnego picia herbaty, czyli czymś, z czym Polacy mają ogromny problem.
Jak kulturalnie pić herbatę?
Pewnie, gdy przeczytaliście tytuł tego artykułu, pomyśleliście, że wystarczy nie stukać łyżeczką o filiżankę podczas mieszania herbaty. Nic bardziej mylnego. Savoir-vivre picia herbaty jest o wiele bardziej złożony.
O ile mało kto zwraca na to uwagę przy rodzinnym stole, o tyle na firmowych bankietach, popełnienie gafy podczas picia herbaty jest karygodne. Niech przyświeca wam jedna zasada – jeśli nie wiecie jak właściwie spożyć jakieś danie, czy napój, bardziej rozsądne będzie z niego zrezygnować, niż się skompromitować.
Jakie wpadki możemy popełnić podczas picia herbaty? Czy naprawdę etykieta herbaciarza jest aż tak złożona? Odpowiedzi na te pytania udzieliła ekspertka, która publikuje treści na Tik-Toku pod nazwą ewabrok. Czytajcie dalej, a przekonacie się, że przez całe życie nikt nie powiedział wam jak prawidłowo spożyć ten napój.
Co robić z torebką po herbacie?
Zacznijmy od podstaw. Załóżmy, że torebka znajduje się już w herbacie, a ta jest dobrze zaparzona. Co wówczas należy zrobić? Idealnie byłoby mieć osobny talerzyk, na który odłożylibyśmy herbatę. Co jednak, gdy go nie mamy?
Wówczas należy wyjąć torebkę, poczekać i aż przestanie z niej cieknąć woda. Następnie podkładamy łyżeczkę pod torebkę i odstawiamy ją na bok spodeczka, na którym stoi herbata. Pod żadnym pozorem nie wyciskamy torebki palcami ani nie owijamy wokół niej sznureczka. Takie zachowanie to według ewabrok na Tik-Toku, herbaciane faux-pas.
Jak prawidłowo podać herbatę?
Jeśli zdarzy wam się podać komuś herbatę, pamiętajcie, że kategorycznie zabrania się wkładania do herbaty cytryny, gdy w filiżance znajduje się jeszcze torebka. W kontekście cytryny i wszelkich innych dodatków do herbaty zagwozdką jest proces picia herbaty zimowej.
Te napary często zawierają dodatki takie jak: żurawina, borówka, goździki, jak również pomarańcze i cytryny. Oczywiście zjedzenie żurawiny i wszelkich dodatków, które łatwo możemy spożyć, jest jak najbardziej na miejscu. Problem pojawia się, gdy przyjdzie nam do głowy zjedzenie reszty dodatków.
Chcąc zachować dobrą etykietę, nie obgryzamy cytrusów znajdujących się w szklance. Możemy co prawda wycisnąć je o bok, czy denko kubka, aby dodać naszemu naparowi więcej aromatu, ale nic więcej z nimi nie robimy.
Tego nie rób podczas spotkań biznesowych
Jeśli kiedykolwiek zdarzyło wam się kupić kawę w dobrej kawiarni, czy herbatę w prestiżowej herbaciarni, z pewnością zauważyliście, że do napojów tych podawane są ciasteczka na osobnym spodeczku, lub estetycznie zapakowane w papierek.
Słynnego „ciasteczka do kawy” nie maczamy nigdy w napoju, który spożywamy. Ciastka te często są niewielkich wymiarów. Najlepiej byłoby włożyć je na raz do ust i spokojnie je przerzuć.
Drodzy Czytelnicy, teraz wiecie już, w jaki sposób należy właściwie spożyć herbatę. Czy popełnialiście któryś z wymienionych błędów? Jeśli tak, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym nagraniem, które wyjaśni wam, czego jeszcze nie należy robić podczas picia herbaty.
Zobacz także: