Prosty sposób na szybsze dojrzewanie pomidorów. Tak robią eksperci
Pomidory to popularne warzywa, które często decydujemy się uprawiać. Pomidory spokojnie poradzą sobie w ogródku czy tunelu, możemy je posadzić również w doniczce i postawić na balkonie. Jednak czasem pomidory nie chcą dojrzewać. Co zrobić, żeby nasze pomidory pięknie się zarumieniły?
Dlaczego pomidory nie chcą dojrzewać?
Pomidory dojrzewają w dwóch etapach. Pierwszy etap to wzrost oraz nabieranie masy, natomiast drugi obejmuje nabieranie soczystego koloru, który może różnić się w zależności od wybranego przez nas gatunku.
Pomidory mogą nie dojrzewać przez nieodpowiednią pogodę. Kiedy temperatura jest zbyt niska lub zbyt wysoka, pomidory mogą mieć trudności z dojrzewaniem. Dodatkowo nagłe zmiany temperatury mogą powodować niejednolite dojrzewanie i powstawanie plam na skórze pomidorów.
Wpływ na dojrzewanie pomidorów ma także nawożenie. Jeśli odpowiednio nawozimy pomidory, będą pięknie rosły i rumieniły się. Na dojrzewanie pomidorów specjaliści mają jeden prosty sposób, który pomoże też sadzonką w naszym ogrodzie.
Szerszenie boją się tego jak ognia. Wystarczy postawić przy oknie Wsyp łyżeczkę do storczyka, a jego kwiaty będą najpiękniejsze na świecieJak przyśpieszyć dojrzewanie pomidorów?
Nasze pomidory szybciej dojrzeją jeśli będziemy obrywać ich liście i obcinać nadmiar kwiatów. Najlepiej obrywać 2 lub 3 liście dziennie. Dzięki temu krzak będzie wolniej rosnąć, za to owoce znacznie szybciej dojrzeją.
Poza tym warto pozbyć się części kwiatów. Nadmiar owoców może sprawić, że pomidory nie będą dojrzewać, a plony będą liczne i słabe. Usuwając kwiaty, będziemy mieć co prawda mniej pomidorów, za to owoce będą szybciej czerwone i dużo lepszej jakości.
Pomidory szybciej dojrzeją jeśli ustawimy je w stonę słońca
Na wzrost pomidorów ma wpływ również odpowiednia ilość słońca. Jeśli hodujemy pomidory w doniczce, warto co jakiś czas obracać je w stronę słońca. Dzięki temu szybciej dojrzeją i będą bardziej soczyste.
Często kiedy uprawiamy pomidory, część owoców jest soczyście czerwona, natomiast połowa zupełnie zielona. Obracając pomidory w stronę słońca, możemy tego uniknąć i cieszyć się soczyście czerwonymi owocami.