Prosty trik babci na większe zbiory cebuli. Są zaskakująco ogromnne
Cebula jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych. Znana każdemu, dodawana jako dodatek do sałatek, czy kanapek, a jej skórki nadają się idealnie do farbowania skorupek jaj w naturalny sposób.
Nie zawsze jednak udaje się wyhodować cebulę spełniającą nasze wymagania. Dlatego warto zastosować babciny sposób na to, jak sadzić cebulę, aby zwiększyć plon.
Dlaczego warto uprawiać cebulę?
Ponieważ cebula zawiera tak zwane glikozydy , pośród których znajduje się ten najważniejszy — alilo-propylowy . To on odpowiedzialny jest, za większość leczniczych zdolności cebuli. Nie wolno również zapomnieć o enzymach usprawniających działanie trawienia oraz metabolizmu.
Cebula zawiera również cenne składniki mineralne takie jak: żelazo, siarka, mangan, magnez, fosfor, wapń oraz potas, oraz witaminy: A, C, W, witaminy z grupy B, a także flawonoidy oraz glukokininę.
Babciny sposób na obfite zbiory cebuli
Istnieje sprawdzony i skuteczny patent na obfite zbiory z cebuli. Korzystały z nich nasze babcie i niektórzy ogrodnicy robią tak nawet dzisiaj. Co należy zrobić, aby cebula rosła nam smaczna i dojrzała? Przed zasadzaniem warto wysuszyć ją w 25 stopniach Celsjusza. Proces ten powinien trwać przez około tydzień .
Kolejnym krokiem, po wysuszeniu cebuli jest moczenie jej, przez trzy godziny w osolonej wodzie. Na 1 litr wody należy dodać 1 łyżkę soli. Na sam koniec, po pierwszej turze płukania, należy zabrać się za ponowną turę — lecz tym razem moczymy cebulę w roztworze nadmanganiu potasu .
Sadząc cebulę w ziemi, najlepiej zachować między nimi odległość długości palca wskazującego . Wcześniej też warto, w rowek gotowy do sadzenia dosypać nieco piasku, aby ziemia było luźniejsza.
Cebulowe ciekawostki
Cebula to popularne warzywo, której zaletami są smak oraz łatwość uprawy, a także jej przechowywania. Botaniczna nazwa cebuli to czosnek cebula
Datuje się, że cebula jest bardzo starym warzywem, gdyż jej wizerunku można odnaleźć na mających prawie 7 tysięcy lat rysunkach. Nasi przodkowie jadali dużo cebuli, gdyż byli pewno, że pomoże im poprawić ich sprawność fizyczną. W naszych czasach nie znajdziecie dziko żyjącej cebuli.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Во саду ли в огороде” na YouTube