Sposoby na przypalony garnek
Czarny, przypalony garnek po jedzeniu to zmora chyba każdego z nas. Wystarczy chwila nieuwagi, a nasze jedzenie zaczyna się palić, tym samym przywierając do spodu naczynia .
Próbujemy wtedy różnych sposobów - zalewamy całość wrzątkiem, intensywnie szorujemy zmywakiem. Te metody zwykle nie działają, warto więc sięgnąć po sprawdzoną i banalną opcję z dwoma składnikami, które masz w domu.
Przypalony garnek - wystarczą dwa składniki
Bazą do wykonania naszej mikstury musi być woda . Wystarczy szklanka, którą wlewamy do garnka.
Do tego dolej tyle samo niezawodnego octu . Całość zagotuj, aż doprowadzisz do wrzenia .
Gdy w naszym garnku woda z octem się gotują, przychodzi czas na sodę oczyszczoną - dodaj trzy łyżki.
Po chwili cała mikstura będzie się mocno pienić - nie przejmuj się, tak właśnie ma działać. Poczekaj, aż składniki przestaną buzować i pozbądź się cieczy z garnka.
Możesz jeszcze wlać do środka odrobinę płynu do naczyń i ciepłej wody i delikatnie usunąć pozostały osad. Gdy wypłuczesz garnek, będzie lśnił jak nowy !
Przypalony garnek - jak jeszcze można go wyczyścić?
Przypalony garnek może wyczyścić także sól . Gdy zasypiemy jego dno grubą warstwą kryształków, zostawmy całość na kilka godzin. Następnie warto poczekać co najmniej kilka godzin i wypłukać go dużą ilością wody.
Inne sposoby, już mniej naturalne, to na przykład użycie kilku łyżek proszku do prania i zagotowanie, lub wykorzystanie tabletki do zmywarki i zalanie jej wrzątkiem. Taką mieszankę zostawiamy na całą noc. Rano po umyciu garnka zabrudzenia błyskawicznie znikną.
Źródło: porady.interia.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:
-
Ania Bardowska z „Rolnik szuka żony” pochwaliła się projektem łazienki
-
Poczta Polska ściga dłużników. Większość Polaków nie płaci domowej opłaty