Gotujesz rosół na kurczaku? Pamiętaj o starym triku naszych babć, dzięki niemu smak powala na kolana
Rosół to najbardziej ukochana zupa Polaków. Świetna na gorsze samopoczucie i przeziębienie. Wszyscy mamy swoje specjalne przepisy, które powtarzamy od pokoleń. Wiele jednak z nas zapomniało o triku wielu babć, jeśli przygotowujemy tradycyjną zupę na kurczaku.
Rosół kojarzy nam się z domem, poczuciem bezpieczeństwa. Wydaje się, że jest to rozwiązanie na wiele zdrowotnych kłopotów. Wiele z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez tej aromatycznej zupy. Częściej, bo to szybszy sposób, decydujemy się na gotowanie wywaru na kurczaku, należy wówczas zastosować trik naszych babć, który nada niepowtarzalny smak zupie, należy bowiem zadbać, by ugotować wywar na kości i najtłustszych częściach kurczaka.
Rosół – najlepszy sposób na wywar z kurczaka
Jeśli decydujemy się na gotowanie rosołu na kurczaku, raczej zrezygnujmy z jego chudych części. Cała magia smaku polega właśnie na wyborze części tłustszych, nie warto wybierać do gotowania piersi z kurczaka, nawet jeśli są z pozoru pokryte tłuszczem.
Nasze babcie doskonale wiedziały, że wyjątkowy aromat i smak kryje się w kości. Dlatego wybierały do wywaru właśnie te elementy kurczaka, które je zawierały. Co ciekawe zawarty w nich kolagen i kwasy Omega – 3 powodują, że mamy piękniejszą skórę i paznokcie, a po zupie nie czujemy się ciężko.
- RMF: Są już zalecenia na sezon letni. Wiadomo, jak będą wyglądać tegoroczne wakacje
- Minister Zdrowia wyznał prawdę. Powiedział, jakie jest prawdopodobieństwo spotkania zakażonej osoby
- Najnowsza ustawa, która zmieni życie kobiet w Polsce. Wszystko w ramach programu „Ciąża Plus”
Jak ugotować smaczny rosół na kurczaku?
Składniki:
- 1 kurczak o wadze ok. 1,2-1,5 kg (lub części z kurczaka z kośćmi np. udka, skrzydełka, korpus)
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ok. 1/4 korzenia selera
- 1 cebula
- kawałek pora
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 1/2 łyżki soli
- gałązka świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego).
Przygotowanie:
- Zacznijmy od gotowania mięsa. W międzyczasie przygotujmy warzywa.
- Bardzo ważne jest, by łyżką cedzakową zebrać tzw. szumowiny. Potem dodajemy warzywa. Nie możemy zapomnieć o opaleniu cebuli, co daje niezwykły aromat, a także kolor naszej zupie.
- Zupa niech gotuje się przez godzinę i później dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze 30 minut.
- Sprawdzamy smak, jeśli jest esencjonalny, wyciągamy marchewkę. Zupę podajemy gorącą ze świeżo ugotowanym makaronem.
- Jeśli żal Ci wyrzucać resztki warzyw z zupy, znamy sposób, ja je mądrze i pysznie wykorzystać. Po szczegóły odsyłamy tutaj.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Przepis tkwi także w odpowiedniej ilości warzyw i opalonej cebuli, ona jest odpowiedzialna za niezwykły aromat i kolor zupy.
Pyszna zupa stawia na nogi każdego.
Trik babć polega na tym, żeby używać najtłustszych części kurczaka.
ZOBACZ TEŻ:
- Od jutra duże zmiany w sklepach. Jak zmienią się godziny otwarcia sklepów – Biedronki i Lidla?
- Część turystów nie wejdzie na plaże w Polsce? Oburzenie na północy Polski
- Zakażona fryzjerka otworzyła salon. 60 klientów może być zarażonych koronawirusem
- Od soboty dzieci mogą bawić się na placach zabaw. Należy jednak przestrzegać kilku zasad, a szczególnie jednej
- Anna Wendzikowska rozstała się z partnerem. Smutne wyznanie gwiazdy „Zostałam sama”
- Dzień przed zniesieniem obostrzeń opublikowano porażające badania. Łukasz Szumowski może mieć poważne kłopoty
źródło: kuchnia-domowa.pl, pikio.pl