Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Robisz rosół na udkach z kurczaka? Kucharze ostrzegają, popełniasz wielki błąd
Anna Frankiewicz
Anna Frankiewicz 30.12.2019 14:11

Robisz rosół na udkach z kurczaka? Kucharze ostrzegają, popełniasz wielki błąd

rosół
canva.com

Rosół to danie, bez którego nie obejdzie się żaden tradycyjny polski obiad. Znamy doskonale ten smak, najbardziej lubimy ten z przepisu babć. Jednak kiedy sami zabieramy się za jego wykonanie, często brakuje nam doświadczenia w zrobieniu go prawidłowo. Kucharze zdradzają, jakie są konsekwencje tego częstego błędu!

Gotowanie tradycyjnych potraw często sprawia problemy młodym ludziom. Zazwyczaj nie braliśmy wcześniej udziału w ich przygotowaniu, więc musimy polegać na przypadkowych przepisach znalezionych w Internecie. Te jednak często pomijają wiele istotnych szczegółów. Dowiedzieliśmy się, jak gotować rosół, żeby był przyrządzony idealnie!

Rosół na udkach to grzech

Niestety, jeżeli chcemy gotować tak, jak robiły to nasze babcie, musimy poświęcić temu dużo uwagi. Znalezienie odpowiednich składników, staranne ich przygotowanie, to wszystko bardzo czasochłonne zajęcia. Jednak wszystko okaże się być warte swojej ceny, kiedy wyjdzie nam potrawa idealna. Jeśli gotując rosół, będziemy trzymać się tych wyznaczników, niczego nie będzie można mu zarzucić!

Kucharze przestrzegają, że rosół ugotowany na udkach kurczaka z supermarketu, nigdy nie będzie miał tego samego cudownego smaku i aromatu. Po pierwsze, powinniśmy się więc zaopatrzyć w mięso dobrej jakości. Nie tylko kurze. Prawdziwa zupa tego rodzaju powinna być ugotowana na dwóch rodzajach mięs — drobiowym i wołowym.

Jak ugotować idealny rosół?

Żeby ugotować idealny rosół, dobrze jest przestrzegać tych kilku sztuczek.

  1. Zwróć uwagę na jakość mięsa, które kupujesz. To ono nada rosołowi jego cudowny smak.
  2. Mięso i warzywa zalej zimną wodą, dzięki temu nie zostaną sparzone i będą mogły uwalniać jeszcze więcej smaku.
  3. Zwróć uwagę na kolejność dodawanie składników. Jeśli chodzi o przyprawy, to liść laurowy i ziele angielskie dodajemy na samym początku, natomiast pieprze i sól — tuż przed podaniem.
  4. Nie zapomnij o opaleniu cebuli przed wrzuceniem jej do garnka.
  5. Dodaj natkę pietruszki.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

rosół

Ugotowanie idealnego rosołu to sztuka.

rosół

Nie można zapomnieć o tych istotnych kwestiach.

rosół

Ugotuj rosół w ten sposób, a będzie jak u babci.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Ewa Szykulska jest nieuleczalnie chora. Mimo to nie zamierza się nad sobą użalać
  2. Działacz ostrzega Kurskiego przed tragedią na Sylwestrze Marzeń. Nagranie, dające do myślenia
  3. Ojciec zostawił dziecko w pociągu i wysiadł na moment. Nagranie z peronu mrozi krew w żyłach
  4. Siostra Marceliny Zawadzkiej wzięła ślub! Panna młoda wyglądała obłędnie, podobnie jak prezenterka
  5. Ksiądz nieprzychylnie patrzył na jej narzeczonego. Dopiero po ślubie poznała przykrą prawdę
  6. Na chwilę przed Sylwestrem TVP Zenek Martyniuk przekazał najlepszą nowinę. Fani są wniebowzięci, trudno opanować radość

źródła: pikio.pl