Rozpoznajesz roślinę ze zdjęcia? To nie porzeczki! Nasze babcie robiły z niej cenne mikstury
Owoce tej rośliny są naprawdę niezwykłe. Przepis na uzdrawiający syrop z kaliny koralowej znały nasze babcie i stosowały go jesienią oraz zimą na wzmocnienie odporności. Czy znasz tę roślinę?
Ta niezwykła roślina jest znana ze swoich zdrowotnych właściwości. Jej owoców nie znajdziemy jednak w sklepach, musimy sami się po nie wybrać. Obiecujemy, że warto, syrop z kaliny koralowej to bomba witaminowa.
Niezwykłe właściwości kaliny koralowej
Wiele osób myli tę roślinę z jarzębiną. Jednak latem, z łatwością ją rozpoznamy. Ma liście, które z wyglądu odrobinę przypominają te porzeczki, jednak wyróżnia się czymś innym. Zanim wypuści czerwone owoce, możemy zobaczyć bujne białe kwiaty.
Owoce kaliny koralowej rozpoznamy z daleka. Na drzewach widoczne są również zimą. Czerwone i zwisające z gałązek owoce mają mnóstwo składników odżywczych. Zawierają ogromną ilość witaminy C i przeciwutleniaczy.
Kalina koralowa sprawdzi się dobrze do przygotowywania przetworów. Możemy zrobić z niej syrop, który na pewno pamiętają nasze bacie. Jak go przygotować? To naprawdę proste, jeśli uda nam się zebrać odpowiednią ilość owoców.
Syrop z kaliny koralowej
Syrop z owoców kaliny koralowej będzie doskonałym dodatkiem do zimowych herbatek. Ma mnóstwo składników odżywczych, które sprawią, że jesienią i zimą wzmocnimy odporność.
Kaliny koralowej nie znajdziemy w sklepach, dlatego musimy sami pozbierać owoce. Bez trudu znajdziemy je w lasach i parkach. Jednak ile dokładnie będziemy potrzebować? Do przygotowania syropu będą potrzebne następujące składniki:
- 1 kg owoców kaliny koralowej,
- 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego lub miodu,
- 3 łyżki suszonej skórki pomarańczy,
- ½ szklanki wody.
Jak zrobić syrop z kaliny koralowej?
Owoce kaliny koralowej myjemy i wrzucamy do garnka razem ze skórką z pomarańczy. Zalewamy wodą i dusimy przez około 15-20 min co jakiś czas mieszając. Owoce mają się otworzyć, ale nie mogą się przypalić.
Po tym czasie przecieramy owoce przez sito, a następnie oddzielamy skórki i pestki od miąższu. Miąższ z powrotem ląduje w rondelku. Dodajemy do niego cukier lub miód i czekamy, aż się rozpuści.
W tym czasie możemy przygotować słoiczki. Należy je umyć i wyparzyć. Gotowy syrop przelewamy do słoiczków i przez resztę zimy możemy cieszyć się zdrowymi owocami kaliny koralowej.
Zobacz także:
- Są malutkie, obmierzłe i wchodzą nam do łóżka. Z pomocą cytryny je przepędzisz
- Ta wspaniała roślina wykorzystywana jest w domach Polaków od setek lat. Co się z niej robi?
- W wielu domach oprócz choinki jest obowiązkowa. Kiedy się ją zawiesza?