Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Rozsyp wokół cebuli. Zbiory będą wyjątkowo obfite
Kamil Świętek
Kamil Świętek 10.05.2024 10:03

Rozsyp wokół cebuli. Zbiory będą wyjątkowo obfite

Cebula
Fot. Canva/Nazar Rizhka, Shutter/Tatevosian Yana

Czy ktokolwiek wyobraża sobie działkę bez cebuli? Jej sadzenie jest tak oczywiste, że aż trudno wyobrazić sobie, że część naszych placów nie została przeznaczona właśnie na nią.

Zdecydowanie „swojska” cebula ma ten smak i aromat, którego próżno poszukiwać w sklepach. Szczęściu jednak warto dopomóc, dlatego też zobaczcie, jaki nawóz do cebuli stosować, aby zbiory były wyjątkowo obfite.

Wybierz odpowiednie stanowisko

Odpowiednie stanowisko pod uprawę cebuli powinno być żyzne, próchnicze i dobrze nasłonecznione. Cebula preferuje glebę o odczynie 5.5-6,5 pH.

Wokół niej nie warto sadzić inne warzywa czosnkowate, do których zaliczyć można czosnek, por, czy szczypiorek. Co ważne, cebulę możemy posadzić na tej samej grządce co dopiero po 4 latach.

Z sąsiedztwa polecamy wybór: marchwi, buraków, grochu, kapusty, czy fasoli. Spokojnie możemy sadzić ją obok nich lub po nich, co korzystnie wpłynie na plon.

Cebula 2.jpg
Fot. Canva/Tom Meaker , Getty Images

Jak przygotować nawóz do cebuli?

Jak wspomnieliśmy, cebulę należy także odpowiednio nawozić. Domowy nawóz do cebuli przygotujemy, krojąc 2 skórki od bananów, które wrzucimy do 1 litra wody o temperaturze pokojowej.

Tak przygotowany preparat odstawiamy na dwa dni, a po tym czasie przecedzamy go. Zaleca się podlewać nim cebulę raz na dwa tygodnie, dzięki czemu ta będzie zdrowo rosła i wyda obfite plony.

Dlaczego domowy nawóz do cebuli jest tak skuteczny?

Sekretem domowego nawozu do cebuli jest szereg właściwości odżywczych zawartych w skórce banana. Ta bogata jest w azot, potas i fosfor, czyli pierwiastki, których potrzebuje cebula do prawidłowego wzrostu.

Co ważne, skórkę po bananie można wykorzystać także jako nawóz sypki. W tym celu wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 60 stopni Celsjusza i zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie miażdżymy skórki na drobny proszek.

Ten spokojnie możemy rozsypać wokół roślin, a nawet wymieszać go z glebą, dzięki czemu skórka po bananie będzie stopniowo oddawać do gleby cenne dla cebuli składniki odżywcze.

Cebula 3.jpg
Fot. Canva/2ndLookGraphics, Getty Images Signature

ZOBACZ TAKŻE: