Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Inspiracje > Ta moda może zrujnować zdrowie i życie. Ludzie zaczęli zajadać się muchomorami
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 13.06.2023 14:34

Ta moda może zrujnować zdrowie i życie. Ludzie zaczęli zajadać się muchomorami

muchomory czerwone
canva/Fotofreak75, Getty Images; canva/Zmaj88, Getty Images

W marcu na Facebooku został opublikowany post, w którym muchomorom czerwonym przypisywano niezwykłe właściwości. Autor postu twierdził, że te charakterystyczne grzyby energetyzują, uwalniają emocje, a nawet oczyszczają organizm. Wiele osób naprawdę entuzjastycznie przyjęło ten wpis. Ostrzegamy — muchomory czerwone są trujące!

Niebezpieczna moda na muchomory czerwone

W poście opublikowanym na Facebooku 26 marca 2023 roku charakterystycznym czerwonym grzybom w białe kropeczki przypisano szereg niezwykłych właściwości, które mogą zachęcać do spożywania muchomorów. Przywracanie energii, brak odczuwania czasu, mnogość wymiarów oraz euforia, o których napisał autor, to wyłącznie stek bzdur.

Od dawna wiadomo, że muchomor czerwony jest trujący, a mimo to post na Facebooku został przyjęty naprawdę dobrze przez internautów. Niektórzy sugerowali, że to właśnie przez niezwykłe właściwości wmawia nam się, że muchomor jest trujący. Znalazły się też osoby, które potwierdzały to, co autor napisał w poście.

Nieprawdziwe opowieści o czerwonych grzybach mogą doprowadzić do tragedii. Muchomory czerwone są trujące, a ich spożycie może zrujnować nasze zdrowie, a nawet doprowadzić do śmierci. Niebezpieczna moda na muchomory może już niedługo pociągnąć za sobą pierwsze ofiary.

Nikt nie wie do czego służy 3 przegródka w pralce. Tego nie uczą w szkołach

Muchomory czerwone działają psychoaktywnie?

Sytuacja z marca to nie pierwszy przypadek, kiedy w mediach społecznościowych pojawiły się wzmianki o niezwykłych właściwościach muchomorów czerwonych. Głównym powodem ich spożywania miałyby być efekty psychoaktywne, które mogą nam dać czerwono-białe grzyby. Muchomory są jednak trujące i nie wolno ich spożywać.

Muchomory czerwone nie nadają się do wywołania efektów psychoaktywnych przede wszystkim dlatego, że nie jesteśmy w stanie określić, jaka ilość konkretnych substancji znajduje się w tkankach danego grzyba. W muchomorach znajdziemy dwie substancje czynne, czyli kwas ibotenowy oraz muscymol. Ta pierwsza ma właściwości neurotoksyczne, natomiast druga — psychoaktywne.

Nawet jeżeli muscymol ma właściwości psychoatywne, nigdy nie wiemy, ile danej substancji czynnej znajduje się w wybranym muchomorze czerwonym. W takiej sytuacji spożycie grzyba może doprowadzić do nieodwracalnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Na to, ile w danym grzybie znajduje się kwasu ibotenowego oraz muscymolu wpływa zbyt dużo zmiennych.

muchomor czerwony.jpg
Canva / martin_33, Getty Images

Muchomora czerwonego nie wolno spożywać nawet po obróbce

Muchomory czerwone traktowane są jako grzyby o właściwościach psychoaktywnych, czasem są uważane po prostu za grzyby jadalne. Amatorzy muchomorów twierdzą, że wystarczy odpowiednia obróbka, a muchomory będą nadawać się do zjedzenia.

To kolejny mit, za który możemy zapłacić naszym zdrowiem. Również w tym przypadku nie jesteśmy w stanie określić, ile poszczególnych substancji znajduje się w danym grzybie. Dlatego nie możemy być pewni, czy muchomor został pozbawiony trucizny w czasie obróbki. Lepiej postawić na sprawdzone i jadalne grzyby

Tagi: grzyby