Taki imbir wcale nie nadaje się do wyrzucania. Jest cenniejszy niż myślisz
Imbir kochamy jesienią i zimą. Doskonale sprawdzi się do rozgrzewających naparów i pomoże zwalczyć przeziębienia. Jednak jak wybrać najlepszy korzeń? To ważne, jeśli chcemy skorzystać z jego wszystkich cudownych właściwości.
Imbir doskonale radzi sobie z objawami przeziębienia. Rozgrzewa i wzmacnia nasza odporność. Jednak co robić, kiedy korzeń zaczyna robić się siny?
Jak wybrać najlepszy imbir?
Imbir ma niezwykłe właściwości, które zaczynamy doceniać właśnie teraz. Jednak poza dodawaniem go do kawy lub herbaty często jest też dodatkiem do dań kuchni Indyjskiej. Jak wybrać najlepszy korzeń?
Zdrowy i jędrny korzeń imbiru daje nam najwięcej aromatu. Najlepiej sprawdzi się taki z jędrną i niepomarszczoną skórką. Lepiej zrezygnować z uszkodzonych sztuk oraz taki, które mają przebarwienia.
Imbir po przekrojeniu powinien mieć intensywnie żółty, a czasem delikatnie pomarańczowy miąższ. Jednak czasem po przekrojeniu jest on szarawy. Co to oznacza? Czy siny imbir nadal nadaje się do spożycia?
Czy siny imbir można jeść?
Imbir musimy też odpowiednio przechowywać. W innym przypadku może zacząć się psuć. Jeśli zauważymy pleśń na imbirze, nie wystarczy się jej pozbyć, cały korzeń musimy niestety wyrzucić.
Czasem okazuje się, że coś z imbirem jest nie tak dopiero po jego przekrojeniu. Miąższ jest szary, a my zastanawiamy się, czy nadal możemy go zjeść. Siny imbir jest naprawdę cenny i nie powinniśmy go wyrzucać.
Siny imbir nadal ma sporo składników odżywczych. Jednak może różnić się w smaku od takiego z żółtym miąższem. Warto mieć to na uwadze. Co takiego możemy przygotować z imbiru?
Co zrobić z imbiru?
Imbir jest bardzo cenny, dlatego warto z niego korzystać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Możemy dodać plastry imbiru do herbaty. Inną opcją jest starcie korzenia i wymieszanie z sokiem pomarańczowym.
Idealnym napojem na wzmocnienie odporności będzie wrzucenie kilku plastrów imbiru do dzbanka z wodą i dodanie soku z cytryny. Całość zostawiamy na noc. To istna bomba witaminowa.
Zobacz też:
- Pamiętasz serial „Ranczo”? Quiz TYLKO dla prawdziwych fanów
- Koniec kuchenek gazowych? Nowy przepis na świeczniku
- Zerwane jabłka przechowuję tylko tak. Są smaczne i świeże przez wiele miesięcy