DomekIOgrodek.pl Kuchnia Taki imbir wcale nie nadaje się do wyrzucania. Jest cenniejszy niż myślisz
Canva / MarieKazPhoto, Getty Images

Taki imbir wcale nie nadaje się do wyrzucania. Jest cenniejszy niż myślisz

28 października 2023
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Imbir kochamy jesienią i zimą. Doskonale sprawdzi się do rozgrzewających naparów i pomoże zwalczyć przeziębienia. Jednak jak wybrać najlepszy korzeń? To ważne, jeśli chcemy skorzystać z jego wszystkich cudownych właściwości.

Imbir doskonale radzi sobie z objawami przeziębienia. Rozgrzewa i wzmacnia nasza odporność. Jednak co robić, kiedy korzeń zaczyna robić się siny?

Jak wybrać najlepszy imbir?

Imbir ma niezwykłe właściwości, które zaczynamy doceniać właśnie teraz. Jednak poza dodawaniem go do kawy lub herbaty często jest też dodatkiem do dań kuchni Indyjskiej. Jak wybrać najlepszy korzeń?

Zdrowy i jędrny korzeń imbiru daje nam najwięcej aromatu. Najlepiej sprawdzi się taki z jędrną i niepomarszczoną skórką. Lepiej zrezygnować z uszkodzonych sztuk oraz taki, które mają przebarwienia.

Imbir po przekrojeniu powinien mieć intensywnie żółty, a czasem delikatnie pomarańczowy miąższ. Jednak czasem po przekrojeniu jest on szarawy. Co to oznacza? Czy siny imbir nadal nadaje się do spożycia?

Projekt bez nazwy (8).jpg
Canva / Brett Hondow, pixabay

Czy siny imbir można jeść?

Imbir musimy też odpowiednio przechowywać. W innym przypadku może zacząć się psuć. Jeśli zauważymy pleśń na imbirze, nie wystarczy się jej pozbyć, cały korzeń musimy niestety wyrzucić.

Czasem okazuje się, że coś z imbirem jest nie tak dopiero po jego przekrojeniu. Miąższ jest szary, a my zastanawiamy się, czy nadal możemy go zjeść. Siny imbir jest naprawdę cenny i nie powinniśmy go wyrzucać.

Siny imbir nadal ma sporo składników odżywczych. Jednak może różnić się w smaku od takiego z żółtym miąższem. Warto mieć to na uwadze. Co takiego możemy przygotować z imbiru?

Co zrobić z imbiru?

Imbir jest bardzo cenny, dlatego warto z niego korzystać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Możemy dodać plastry imbiru do herbaty. Inną opcją jest starcie korzenia i wymieszanie z sokiem pomarańczowym.

Idealnym napojem na wzmocnienie odporności będzie wrzucenie kilku plastrów imbiru do dzbanka z wodą i dodanie soku z cytryny. Całość zostawiamy na noc. To istna bomba witaminowa.

Projekt bez nazwy (7).jpg
Canva / Cup of Couple, Pexels

Zobacz też:

Mój dziadek wysiewa ją jesienią. Tak poprawia żyzność gleby w ogrodzie
28 października zmienia się prawo budowlane. Wybudowanie domu nie będzie tak proste
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Redaktor portalu Domek i Ogródek. Szukam dla Was sposobów na to, jak ułatwić wykonywanie domowych obowiązków. Prywatnie jestem roślinomaniaczką z domem pełnym wyjątkowych okazów i właścicielką psa, który doskonale wie, jak porządnie w domu nabrudzić.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy