Dawniej uważane za pokarm umarłych. Wierzono też, że spożywanie tych strączków wywołuje koszmary. Nic więc dziwnego, że wokół warzywa urosło wiele mitów i legend. Czy jednak faktycznie spożycie strączków ma magiczną moc?Bób, bo o nim mowa, to sezonowe warzywo strączkowe, znane ludziom już od starożytności. Chociaż obecnie stanowi ono wspaniały dodatek do dań. Trzeba jednak przyznać, że coś z tej magii zostało do dzisiaj – na przykład jego cena.
Jak ugotować bób? Tym pysznym warzywem zajadamy się jak przekąską. Posolony bób polany masłem świetnie smakuje sam, ale jest też popularnym składnikiem past kanapkowych, farszów i zup. Jeśli nie jadasz bobu, tylko dlatego, że nie wiesz, jak go ugotować, najwyższy czas to zmienić! To wcale nie jest trudne! Można powiedzieć, że bób przechodzi swego rodzaju renesans. Nic w tym dziwnego, bób to świetny, smaczny składnik coraz popularniejszej kuchni wegańskiej. Jest bogaty w białko, które jest uważane za świetną alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Do tego dochodzą jeszcze cenne wartości odżywcze jak potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Do tego dochodzi cenny błonnik, który skutecznie reguluje metabolizm. Bób jest też nisko kaloryczny – 100 gramów tej rośliny to tylko 88 kalorii. Teraz już na pewno jesteście ciekawi tego, jak ugotować bób!