Jajka nie psują się tak szybko. Termin ważności wcale nie wyznacza ich świeżości. Dlatego warto zastosować prosty trik, który szybko podpowie nam czy możemy spokojnie dalej używać ich do gotowania.Jajka to produkt, którego używamy w wielu daniach. Dlatego najczęściej kupujemy ich spore ilości. Czasem nie uda nam się zużyć wszystkich na czas. Czy to oznacza, że jajka po terminie ważności trzeba wyrzucić? Niekoniecznie. Zanim zmarnujemy jedzenie, powinniśmy sprawdzić, czy aby na pewno jest zepsute. Prosty i szybki trik jasno określi czy jaja nadają się jeszcze do zjedzenia.
Jajka to najukochańszy element śniadania na całym świecie. Jajecznicę na śniadanie dostaniemy na każdym kontynencie, różnice są jedynie w przygotowaniu i doprawianiu tego wartościowego nabiału. Ale codziennie jeść je w ten sam sposób? Wystarczy dodać jeden składnik, który każdy ma w swoim domu i odmienimy jajeczne śniadanie.Jajka w nowym wydaniu, wymagają tylko jednego składnika. Jak się okazuje, niewiele trzeba, by zaskoczyć swoją rodzinę nowym śniadaniem. A wszelkie eksperymenty uwielbia każda pani i pan domu.
Jajka w koszulkach podane z tostem i holenderskim sosem to łatwy sposób na luksusowe śniadanie. Jeżeli jednak nie masz wystarczająco czasu, aby wykonać je w tradycyjny sposób, spróbuj użyć w tym celu kuchenki mikrofalowej. Nie pożałujesz. Jajka po benedyktyńsku są gotowane bezpośrednio w wodzie, tak, aby ścięte białko stworzyło tzw. koszulkę, a żółtko było lejące. Taka metoda wymaga jednak trochę wprawy, więc jeśli nie masz akurat czasu ani chęci, możesz po prostu użyć mikrofalówki.
Jajka to produkt, który najczęściej trafia do naszych koszyków w trakcie zakupów. Są nie tylko odżywcze i zdrowe, ale również niezwykle uniwersalne. Na ich bazie w kuchni możemy wyczarować prawdziwe cuda. Śniadania, wytrawne obiady czy słodkie desery to dopiero początek kulinarnego szaleństwa. Mimo że mnóstwo ludzi popełnia ten błąd, nie powinno się ich myć przed włożeniem do lodówki. Nie od dziś wiadomo, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka. Niskokaloryczne, sycące i niezwykle odżywcze niemalże na każdym kroku lądują na naszych stołach pod każdą możliwą postacią. Oprócz uniwersalnego smaku są prawdziwą skarbnicą cennych witamin i składników mineralnych, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zauważyłaś, że są zabrudzone? Pod żadnym pozorem nie myj ich przed włożeniem do lodówki.
Jajka to uniwersalna i wartościowa baza do przygotowania energetycznego śniadania. Jajecznica, jajka na miękko czy różne wersje omleta są pyszne, jednak potrafią szybko się znudzić! W zupełnie nowej odsłonie jajek zakochasz się od pierwszego kęsa. Znudziło Ci się już przygotowywanie kolejnej jajecznicy lub omleta? A same gotowane jajka na śniadaniowym talerzu nie wyglądają atrakcyjnie? Czas pomyśleć o nowym, nietypowym posiłku. Przygotuj kilka świeżych warzyw i dodatków, a zobaczysz, że w prosty sposób odmienisz swoje poranki.
Jajka to jedne z najbardziej podstawowych, a jednocześnie odżywczych produktów, które ląduje w naszych koszykach w trakcie zakupowego szaleństwa. Oprócz klasycznych form podania mogą stanowić też bazę do stworzenia potraw, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Masz już dość zwyklej jajecznicy? Świetnie się składa. Przedstawiamy 10 oryginalnych sposób na przyrządzenie jajek! Jajecznica to klasyczne weekendowe śniadanie w domach większości Polaków. Co powiesz na prawdziwą kuchenną rewolucję, która rozpieści podniebienia domowników? Sposoby na przyrządzenie jajek, które jakiś czas temu pojawiły się w sieci, skradły serca setek gospodyń domowych. Najwyższa pora, abyś dołączyła do ich grona. Oprócz wyjątkowego smaku zachwycają też niebanalną prezentacją. Przez żołądek do serca? Dzięki jajkom w takim wydaniu wszystko jest możliwe!
Ser to jeden z podstawowych składników naszej codziennej diety. Okazuje się, że bez problemu możemy przyrządzić go samodzielnie w domu. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 20 minut! Co więcej, potrzebne są tylko 3 składniki, które każda z was z pewnością ma swojej kuchni. Jak zrobić ser? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Ser żółty to ulubiony produkt spożywczy Polaków. Nic dziwnego. Wędrując sklepowymi uliczkami, naprawdę ciężko jest oprzeć się kremowemu serowi z dużymi dziurami. Zróżnicowanie smaków, kolorów i konsystencji sprawia, że wybór ulubionego, który do czerwoności rozgrzeje nasze kubki smakowe, wydaje się niemożliwy. Właśnie dlatego najlepiej jest przyrządzić go samodzielnie w zaciszu domowym. Będzie nie tylko pysznie i zdrowo, ale również… ekonomicznie! Brzmi zachęcająco, prawda?
Jajka są podstawowym składnikiem w większości kuchni. O ile nie przestrzegamy diety wegańskiej, zapewne bardzo często używamy ich do pieczenia ciast czy na pyszne śniadanie. Dlatego ten prosty trik przyda się nam wszystkim – warto go zapamiętać! Każdy, kto używa ich do gotowania, wie, jakim okropnym rozczarowaniem są zepsute jajka. Szczególnie w przypadku, kiedy jesteśmy jedną z tych osób, która wbija je prosto do wcześniej przygotowanych składników, a nie osobnej miseczki. Tym osobom bardzo przyda się ten prosty trik, który pozwala sprawdzić, czy jajko jest świeże bez rozbijania go.
Jajka gotowane bez wody – brzmi jak niewykonalna abstrakcja? A jednak to możliwe! Dzięki prostemu sposobowi przygotujesz swoje jajka bez jednej kropli wody. Sposób, który znajdziesz poniżej jest tak prosty i wygodny, że już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego gotowania jajek. Jajka mają to do siebie, że są praktycznie do wszystkiego. Często smażymy, gotujemy, szczególnie na miękko. Gdy czekamy, aż woda się zagotuje, tracimy zbędne minuty. Czy może być lepszy sposób, niż tradycyjne gotowanie? Mamy jeden, niezawodny trik dla każdego – dzięki niemu ugotujesz jaja bez wody.
Jajko ugotowane na twardo może zostać podane w naprawdę wyjątkowy i zachwycający sposób. Do jego wykonania potrzebować będziesz wykałaczkę, gumkę i kawałek kartonu. Efekt, który zyskasz w taki sposób, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Sposób, który zaproponowała pewna kobieta, skradł serce miliona osób na całym świecie. Nic dziwnego, że filmik instruktażowy obejrzało ponad 19 milionów Internautów. Szukasz inspiracji na romantyczne śniadanie dla drugiej połówki? Chciałabyś zaskoczyć czymś domowników? Skończ ze schematami, a przy kuchennym blacie wykaż się odrobiną inwencji twórczej. Posiłek w takim wydaniu to istne szaleństwo.
Na temat jajek krąży wiele legend. Jedni uważają, że to najlepsze co możemy zjeść każdego ranka, inni są zdania, że raz w tygodniu, nie częściej. Jeszcze inne zdanie mają na ten temat…weganie. Przeczytajcie, jak jajka wpływają na nasz organizm. Jajka na śniadanie, to faktycznie dobry pomysł. Mają one w sobie naprawdę wiele drogocennych składników, takich jak: witamin A, D, E, a także B12, B2 oraz kwas foliowy. W jajkach znajduje się też wiele minerałów: jod, żelazo, wapno, cynk, czy selen.